Karel Sedláček (1918 - 1996)


Karel Sedláček se narodil 14. února 1918 v obci Mladý Smolinec. Až po vystudování dramatického oddělení pražské Státní konzervatoře v roce 1942 nastoupil jako profesionál do Městského divadla na Kladně (1942 – 1943). Ale po krátkém angažmá v kočovné divadelní společnosti Nová činohra ředitele Karla Kaňkovského (1943 – 1944) musel nastoupit do totálního nasazení (1944 – 1945). Hned po osvobození opět odešel do divadelního angažmá.

Nakonec až do odchodu na odpočinek setrval v mosteckém Divadle pracujících (1963 – 1979), kde i nadále hostoval (až do roku 1984). Své herectví i výrazové prostředky nejlépe využil v menších a i ve velkých, větších úlohách z českého i světového klasického a moderního repertoáru.

Z počátku se mj. na divadle objevoval jako Chodec („Kouzelná lampa Aladinova“), Forster („Děti kapitána Granta“), Eda („Co kamera neviděla“), Bill („Dobrodružství Toma Sawyera“), Radže („Kalkata 4. května“), Důstojník („Příběh opravdového člověka“), Muž („Romeo, Julie a tma“), Princ („Tři zlaté vlasy děda vševěda“), Bursík („Tři chlapi v chalupě“), Zelinář („Drak je drak“), Leonardo („Kupec benátský“), Murillo („Fyzikové“) apod.

Objevoval se postupně v divadelních inscenacích „Antigona“ (Stráž), „Loupežník“ (Kovář), „Filumena Marturano“ (Číšník), „Konec masopustu“ (Michal), „Neočekávaný host“ (Henry), „Král Vávra“ (Muž), „Jak se vám líbí“ (Jacques), „Muži v offsidu“ (Muž s brýlemi), „Ženichové“ (Strachota), „Vajíčko“ (Strýc), „C. k. polní maršálek“ (Nathan Krumpeles), „Dvanáct rozhněvaných mužů“ (Předseda poroty), „Gloria“ (Don Zane), „Noc na Karlštejně“ (Ješek z Wartenberga), „Fidlovačka“ (Šebelka), „Marie Stuartovna“ (Hrabě), „Čáry máry fuk!“ (Doktor Bolíto), „Oldřich a Božena“ (Muž), „Všechny zvony světa“ (Bartoš), „Mordová rokle“ (Vojtěch), „Mam’zelle Nitouche“ (Důstojník), „Sluha dvou pánů“ (Brighella), „Veselé windsorské paničky“ (Hospodský), „Večer tříkrálový“ (Antonio), „Jedenácté přikázání“ (Florián Králíček) a další.


14.2.1918
Mladý Smolinec, Rakousko-Uhersko
2.10.1996
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Karel Sedláček csfd

Kdo přichází před půlnocíStíhán a podezřelýVýslech v HavaněZvony z rákosuRudí horolezci


Aktualizace osobnostního profilu Karel Sedláček: 11.4. 2024 20:55