Bohuš Pastorek (1928 - 2010)


Bohumil, respektive Bohuš Pastorek, pocházel z chudých valašských poměrů, jeho otec byl horníkem. Bohumil Pastorek se vyučil krejčím a za války začal pracovat v oděvní firmě Rolný v Prostějově. Do této doby se také datují jeho herecké začátky, od roku 1945 hrál jako ochotník v Divadle Hanácké obce. Vojenskou službu absolvoval v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého, hrál také v armádním divadelním souboru Stráž míru v Plzni (1951-1952). Po vojně pak získal první stálé angažmá ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti (1952-1954), poté působil v Divadle pracujících v Gottwaldově (1954-1960), kde vynikal v klasických i moderních hrách (Naši furianti, Tartuffe, Smrt obchodního cestujícího, Osel a stín, Srpnová neděle). Jeho dalším působištěm bylo Divadlo Oldřicha Stibora v Olomouci (1960-1962), kde se uplatnil v představeních Majitelé klíčů, Večer tříkrálový nebo Příliš štědrý večer. Počátkem šedesátých let pak odešel do Prahy a zakotvil na scéně Realistického divadla Zdeňka Nejedlého (1962-1985), odkud pak odešel do invalidního důchodu, pohostinsky zde ale hrál až do zániku divadla (1990). Divadelní kritici viděli v Pastorkovi osobnost spíše jen průměrných hereckých schopností, přesto se stal na jevišti vyhledávaným představitelem vedlejších až středně velkých postav, jeho doménou byly lidové typy s nepříliš složitým psychologickým profilem. Našel uplatnění v klasice (Maryša, Zlý jelen, Lucerna, Jak se vám líbí) i v moderním repertoáru (Hrátky s čertem, Loupežník, Válka vypukne po přestávce). Jako nadšený komunista uvedl koncem 60. let s dalšími politicky angažovanými kolegy scénické pásmo o Leninovi Světlo nad Ruskem, s nímž také absolvoval četná zájezdová představení. V postavě Lenina se pak prosadil v tendenční divadelní hře Kremelský orloj.

Bohumil Pastorek spolupracoval také s rozhlasem, nejen jako herec, ale i autor rozhlasových her (pětidílná Rovnice o dvou neznámých). Jak již bylo zmíněno, Pastorek své umělecké působení spojil s angažovanou prací pro aparát Komunistické strany, která jej také mnohokrát ocenila. Své přesvědčení neopustil ani po roce 1989, což dokládají jeho vlastní paměti Pěšákem života a umění (2003).


25.10.1928
Valašská Bystřice, Československo
22.1.2010
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Bohuš Pastorek csfd

DiplomatAnna proletářkaMedvědí tanecPředjaříSnídaně v pánském pyžamuNa koho to slovo padne...Přitažlivost zeměO moravské zemiRudý primátorVojáci svobodyKdyž Praha povstalaOsvobození PrahyPrvní žena královstvíDlouhá cestaKdo hledá, najdeSokolovoTelevize v Bublicích aneb Bublice v televiziDny zrady I.Dny zrady II.Kdo je vinen?ObhájceCesty mužůHodina pravdyHříšníciJak to bylo v Únoru?Mrazivé ránoJeden za všechnyVyznáníAch ta léta blázniváVšichni dobří rodáciKdyž má svátek DominikaSoud pana HavlenySmrt za oponouÚplně vyřízený chlapZákon zimního táboraVelitelČas zakladatelůZákony pohybuTajemství proutěného košíkuVojáci svobodyNeumannovy PoděbradyMerlin aneb Pustá zemCesta Karla IV. do Francie a zpětVálka vypukne po přestávceS láskou nejsou žádné žertyUličnictví pana ČabounaBakalářiStarý BurgunďanRána jistoty


Aktualizace osobnostního profilu Bohuš Pastorek: 7.11. 2023 06:55