Marie Štrampachová 115 let


Herečka Marie Štrampachová získala první herecké zkušenosti účinkováním v ochotnickém souboru v rodné Plzni a již ve čtrnácti letech byla angažována do tamního Městského divadla. Tady působila v letech 1923-1927, následujících dvacet let strávila v několika venkovských divadelních společnostech, u nichž prošla v řadě rolí cennou hereckou průpravou.

Překvapivě až po ukončení aktivní jevištní dráhy našla Marie Štrampachová uplatnění ve filmu a v průběhu 60. a 70. let hrála menší role ve dvanácti filmech. Jejím debutem před kamerou byla postava manželky předsedy družstva ve filmu CESTA HLUBOKÝM LESEM (1963), nevelkou postavu tety hlavního hrdiny ztvárnila o tři roky později ve filmu ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU (1966). Stejně malou, ale výraznou roli venkovské ženy hrála v podobenství PŘÍPAD PRO ZAČÍNAJÍCÍHO KATA (1969). Následně se objevila v několika dalších filmech, známých i poprávu zapomenutých, naposledy participovala v postavě staré ženy v rodinném snímku MUŽ PŘES PALUBU (1981).


18.10.1908
Plzeň, Čechy, Rakousko-Uhersko
Marie Štrampachová csfd

Blázni, vodníci a podvodníciMuž přes palubuJak rodí chlapVítězný lidOsvobození PrahyDny zrady I.Dny zrady II.Dívka na koštětiPo stopách krvePřípad pro začínajícího kataSlasti Otce vlastiRomance pro křídlovkuCesta hlubokým lesem


Aktualizace osobnostního profilu Marie Štrampachová: 15.2. 2024 23:38