Giuliano Carnimeo (1932 - 2016)


Trochu v pozadí za významnými režiséry „zlatých“ sedmdesátých let italské kinematografie stojí režisér a scenárista Giuliano Carnimeo.

Giuliano Carnimeo zanechal v populárních žánrech, jako spaghetti westerny, giallo, komedie a krimi, významnou stopu. Velice často obsazovanou herečkou v jeho filmech je Edwige Fenech. Co se týče herců, tak George Hilton může být považován za jeho dvorního herce, který hraje téměř ve všech jeho filmech sedmdesátých letech.

Ve svých prvních počinech na konci šedesátých let se o režisérskou taktovku ještě Carnimeo dělil. Konec šedesátých a první polovina sedmdesátých let znamenají již jeho sólovou režii a natáčení téměř výhradně spaghetti westernů: Il momento di uccidere (1968), Sono Sartana, il vostro becchino (1969), Buon funerale, amigos!... paga Sartana (1970), Testa t'ammazzo, croce... sei morto... Mi chiamano Alleluja (1971), Di Tressette ce n'è uno, tutti gli altri son nessuno (1974) a další. U příznivců westernů bude Carnimeo navždy spojen s vytvořením postavy „Sartana“, kterou hrál Gianni Garko a později George Hilton. Sartana se narodil z nápadu Gianfranca Paroliniho a sám Carnimeo připomněl, že sám Gianni Garko spolupracoval na psaní příběhů a charakteru této postavy. Například rychlé objevení se pistole v rukou, jakoby šlo o kouzelnický trik, je nápadem Garka. S příchodem Hiltona pak postava  získala více ironičtější a komičtější charakter.

Pod všemi svými westerny, ale také pod svým giallem, je podepsán jako Anthony Ascott. Důvod pseudonymu byl prý jednoznačně komerčním tahem vzhledem k tomu, že s anglicky znějícím příjmením se filmy lépe prodávaly v zahraničí.


4.7.1932
Bari, Itálie
10.9.2016
Řím, Lazio, Itálie
Giuliano Carnimeo csfd

Computron 22Krysí mužExterminátoři v roce 3000Zero in condottaI carabbimattiL'amante tutta da scoprirePierino medico della SAUBPomoc, moje žena jde znova do školyPrestami tua moglieL'insegnante balla... con tutta la classeCarioca tigreŠimon a MatoušŠimon a Matouš jedou na RiviéruDi Tressette ce n'è uno, tutti gli altri son nessunoSignora gioca bene a scopa?, LaAnna, quel particolare piacereFuori uno sotto un altro arriva il passatoreLo chiamavano Tresette... giocava sempre col mortoPerché quelle strane gocce di sangue sul corpo di Jennifer?Uomo avvisato mezzo ammazzato... Parola di Spirito SantoWest ti va stretto, amico ... è arrivato Alleluja, IlFumavano le Colt... lo chiamavano Camposanto, GliHleďte... Sartana přichází / Já jsem Sartana / Cena smrti / Sartana v údolí smrtiTesta t'ammazzo, croce... sei morto... Mi chiamano AllelujaC'è Sartana... vendi la pistola e comprati la baraSartana: Ještě teplý a už zasypán pískemSono Sartana, il vostro becchinoJoe... cercati un posto per morire!Rakev plná krveDue figli di Ringo, IPanic ButtonVacanze d'inverno


Aktualizace osobnostního profilu Giuliano Carnimeo: 20.11. 2023 01:45