Lone Scherfig 64 let


Dánská režisérka Lone Scherfig se narodila 2. května 1959 v Kodani. Její otec byl režisér Ole Scherfig, matka byla učitelka baletu. Kromě toho byl jejím strýcem slavný dánský spisovatel Hans Scherfig, od něhož se Lone naučila perfektnímu vykreslení charakteru společnosti a jednotlivých postav.

Do povědomí světové kinematografie se dostala až díky filmu ITALŠTINA PRO ZAČÁTEČNÍKY (2000), který byl natočen podle pravidel hnutí Dogme 95 (jako Dogme XII). Avšak narozdíl od většiny filmů Dogme 95 s ponurou atmosférou jej Scherfig natočila jako lehkou (romantickou) komedii a tím posunula hranice hnutí Dogme 95 o kousek dál. Film získal několik cen na filmových festivalech napříč Evropou (např. Stříbrného medvěda na Berlínském filmovém festivalu) a stal se nejvíce výdělečným skandinávským filmem všech dob.

Úspěch Italštiny pro začátečníky ji přivedl k natočení jejího prvního anglicky mluveného filmu WILBUR SE CHCE ZABÍT (2002), který byl celý natočen ve Skotsku. Zároveň si k němu sama napsala scénář a opět zde s mistrovským uměním snoubí prvky tragiky a komedie. Film posbíral dvacet nominací a jedenáct cen na světových filmových festivalech a otevřel Lone Scherfig také dveře k americkému publiku.

Po úspěchu předchozího filmu se Lone vrací zpátky do Dánska a točí komedii HJEMVE (Doma je doma, 2007), která však byla dánskými kritiky strhána. Po tomto neúspěchu odjíždí do Británie, aby natočila svůj zatím nejúspěšnější film ŠKOLA ŽIVOTA (2009). Scénář k filmu napsal Nick Hornby na základě autobiografických článků britské novinářky Lynn Barber. Ve světě film získal celkem 18 prestižních ocenění (včetně ceny BAFTA a Zlatého glóbu) a byl nominován na tři Oscary: za nejlepší film, nejlepší adaptovaný scénář a nejlepší ženský herecký výkon. Zatím její poslední film, americká romantická komedie ONE DAY (2011), by měl do kin dorazit v létě 2011.


2.5.1959
København, Dánsko
Lone Scherfig csfd

La contadora de películasPrůvodce přežití v New YorkuJejich nejlepší hodina a půlKlub výtržníkůJeden denŠkola životaDoma je domaWilbur se chce zabítItalština pro začátečníkySami domaDen gode lykkeKaj's fødselsdagMargrethes elskerDag & NatThe Astronaut Wives ClubKrønikenTaxaFlemming og BeritVážná hraThe Big PictureEvropské filmové ceny 2008


Aktualizace osobnostního profilu Lone Scherfig: 27.2. 2024 21:58