Jiřina Zemanová (1922 - 2009)


Jiřina Zemanová se narodila 6. října 1922 v Praze. Soukromě studovala herectví u Rudolfa Deyla st. a první jevištní krůčky a zkušenosti získávala ve Studiu Divadla 5. května (1945) a též v Divadle Větrník (1946). Už jako profesionální herečka prošla zájezdovým Vesnickým divadlem (1947 – 1948, 1949 až 1956), krátce Městským oblastním divadlem Kolín (1948 – 1949) a klatovským Západočeským divadlem (1956 – 1963).

Předvedla se mj. v inscenacích a hrách „Ženitba“ (Agafja Tichonovna), „Drahá Marto“ (Miriam), „Šest zamilovaných“ (Lena), „Pražský flamendr“ (Apolenka), „Hádajú sa o rozumné“ (Růžena), „Lakomec“ (Eliška a Panna Klaudýnka), „Vojnarka“ (Bětka), „Lesní panna“ (Terezka), „Škola manželů“ (Isabella), „Strakonický dudák“ (Dorotka a Kordula), „Paličova dcera“ (Rozárka), „Bílá nemoc“ (Novinářka), „Veselé windsorské paničky“ (Janek), „Poslední muž“ (Helenka), „Noc na Karlštejně“ (Alena), „Dobrý voják Švejk“ (Paní Müllerová), „Třetí přání“ (Maminka), „Lucerna“ (Klásková), „Dalskabáty, hříšná ves“ (Marjánka), „Sen noci svatojánské“ (Hermie), „Gazdina roba“ (Maryša), „Hrátky s čertem“ (Káča) i „Othello“ (Emilie).

Na scéně Národního divadla se předvedla jako Maškara („Konec masopustu“), Filipka („Tartuffe“), Neteř („Na pravici Boha otce“), Františka Bušková („Naši furianti“), Paní mistrová krejčová („Třetí zvonění“), Hrdličková („Maryša“) a nebo jako Saša („Letní hosté“).

K filmu se poprvé dostala po svém definitivním návratu do Prahy, po ojedinělých prvních zkušenostech z 60. let se už jako penzistka naplno zapojila do českého filmu 70. a 80. let jako herečka četných epizodek a maličkých roliček (roku 1978 se př. objevila v pěti filmech). V polovině 60. let byla prodavačkou novin v Novákových povídkových BUBNECH (1964) a ještě telefonistkou v kriminálce 5 MILIONŮ SVĚDKŮ (1965) režisérky Evy Sadkové.


6.10.1922
Praha, Československo
14.8.2009
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jiřina Zemanová csfd

Jako jedZrození domovaJak napálit advokátaHodinářova svatební cesta korálovým mořemKoncert na konci létaČas pracuje pro vrahaAdéla ještě nevečeřelaBrácha za všechny penízeHrozbaSilnější než strachSkandál v Gri - Gri baruHop - a je tu lidoopVšichni proti všemDen pro mou láskuAnna, sestra JanyOsvobození PrahyTam, kde hnízdí čápiZa volantem nepřítelHrochTajemství zlatého BuddhyÚtěk ze životaPůlnoční kolonaSlečna GolemKlíčTajemství velikého vypravěče5 milionů svědkůBubnyOkno místo dveříHraběnkyTajemství výchovyNaši furianti


Aktualizace osobnostního profilu Jiřina Zemanová: 11.11. 2023 07:20