Nick Zedd (1958 - 2022)


Nick Zedd (narozen 25. ledna 1958 Tahoma Park Maryland) je americký nezávislý filmový tvůrce. Zedd v roce 1985 poprvé užívá termínu Cinema of Trangression, kterým označuje volně propojenou skupinu filmařů a umělců, jejichž práce, tak jako jeho, staví na svém potenciálu šokovat a užití černého humoru. Za předchůdce hnutí by bylo možné označit například Andyho Warhola či Kennetha Angerra. Zeddovými spolupracovníky se stali Richard Kern, Tessa Hughes Freeland, Lung Leg a Lydia Lunch. Pod různými pseudonymy v letech 1984 – 1990 Zedd také psal a redigoval Underground Film Bulletin, postavený na propagaci práce této skupiny.

Hlavní principy a teze Zeddovy tvůrčí filozofie jsou obsaženy v Cinema of Transgression Manifesto. „Navrhujeme vyhodit všechny školy filmu do povětří a nikdy už nedělat nudné filmy.“ (Manifesto). „Otevřeně odmítáme zkostnatělý akademický snobismus, který vztyčil památník lenosti jinak známé jako strukturalismus, a který pokračoval tím, že pozavíral ty filmaře, co byli schopni jeho šarádu prokouknout.“ (Manifesto).

V interview pro Montreal Mirror, Nick Zedd stručně charakterizuje posuny ve své tvorbě: „Začínal jsem produkováním fetišistických výsměchů, které jsem maskoval jako akční nebo dobrodružné filmy. Teď už to není o Super-8 nebo 16 mm. Teď je to mini-DV a úpravy na počítači. Můžu taky dělat zvláštní efekty a CGI všude tam, kde by mě to předtím stálo tisíce. Ale stále používám miniatury, loutky a levné kostýmy s lepším výsledkem než Hollywood. Pořád je to „na koleně“ a s neplacenými herci. Mám stejná témata, stejné terče, kterým se vysmívám ze své kupky hnoje. Možná se to teď s internetem a televizí dostane k více lidem. Amaterský přístup je pořád ten nejlepší k objevování nových věcí. To se pak všechno ztratí, když převládne profesionalismus.“

Celým hnutím The Cinema of Transgression se podrobně zabývá Jack Sargeant ve své knize Deathtripping: The Cinema of Transgression.


8.5.1958
Baltimore, Maryland, USA
27.2.2022
Nick Zedd csfd

Síly z temnotScumbagThe Killing GamesAvenue XOther People's MirrorsAbnormal: The Sinema of Nick ZeddTerror FirmerŠvábiMultiple FuturesNo Age, New YorkWhat About MeWar Is Menstrual EnvyShadows in the CityTotem of the DepravedWild World of Lydia Lunch, TheBlank CityKill the ArtistLlik Your IdolsRockets Redglare!The Hardcore CollectionTerrorist Ate My Brain, AThus Spake ZarathustraBubblegumNo Such Thing As GravityWe Are Not to BlameFuck You (Asshole Version)WhoregasmPolice StateSubmit to Me NowGo to HellKing of SexManhattan Love SuicidesThrust In MeWoman at the WheelSimonlandWerewolf Bitches from Outer SpaceElectra Elf: The Beginning Parts One & TwoEcstasy in EntropyScreen Test 98Smiling Faces Tell LiesKiss Me GoodbyeSchool of ShameGeek Maggot BingoThey Eat ScumI Was a Quality of Life ViolationLord of the CockringsElf Panties: The MovieTom Thumb in the Land of the GiantsThe Bogus Man


Aktualizace osobnostního profilu Nick Zedd: 11.11. 2023 07:32