Ray Charles (1930 - 2004)


"Narodil jsem se s hudbou v sobě. Jako mám žebra, játra, ledviny a srdce. Jako mám krev."

"Od té chvíle jsem se ocitl v úplně jiném světě. Nemohl jsem jíst, spát, byl jsem naprosto mimo. Problém byl, že jsem nemohl plakat. Nemohl jsem ten smutek dostat ze sebe ven, a tím to bylo ještě horší." (Ray popisuje svoje pocity po smrti matky)

Již v dětství propadl lásce k hudbě. Jeho učitelem byl pan Pitman, majitel místního lokálu u kterého odmala hrál na piano. Brzy se projevil jako výrazný talent a v šestnácti letech začal poprvé vystupovat. První roky hrál na Floridě s kapelou "Play boys" ve stylu country. V roce 1948 odjel do Seattlu, kde založil skupinu "Maxim Trio". O rok později začal vystupovat v showbusinessu pod zkráceným jménem Ray Charles. Začátkem padesátých let začala stinná kapitola jeho života, závislost na heroinu. V roce 1965 naštěstí úspěšně absolvoval odvykací léčbu.

Po prvních úspěšných singlech, jako "Confession", nebo "Baby Let me Hold Your Hand" přišel v roce 1955 opravdový hit "I Got a Woman" a ten odstartoval naplno velice úspěšnou, více než padesát let trvající kariéru. Mezi nejslavnější hity patří "Georgia On My Mind", "Hallelujah I Love Her So", "Night Time Is The Right Time", "Hit The Road Jack", "I Can´t Stop Loving You" a mnoho dalších. Stal se jedním z nejúspěšnějších afro-amerických umělců 20. století. Byl všestranným hudebníkem, kromě soulu hrál blues, rhythm and blues, pop, country soul a jazz. Stal se také průkopníkem nového hudebního stylu, když zkombinoval duchovní černošský gospel s "hříšnými" rytmy. Tím vyvolal vlnu odporu mezi věřícími, kteří ze začátku tento styl velmi tvrdě odsuzovali. Během své kariéry získal 12 cen Grammy. Vystupoval po celém světě, v roce 1982 se uvedl s obrovským úspěchem i v pražské Lucerně.


23.9.1930
Albany, Georgia, USA
10.6.2004
Beverly Hills, California, USA
Ray Charles csfd

RayBilly Joel: The Essential Video CollectionBlue's Big Musical MovieVyjímečná dobrodružství  Super DavaAgent WC 40Milostná aféraRay Alexander: Chuť na spravedlnostŠibeniční lhůtaCelebrationBratři BluesoviJohn Schneider: Back HomeBarry Manilow Special, TheSecond Barry Manilow Special, TheDuke Ellington... We Love You MadlyBlues láskySwingin' AlongChůva k pohledáníThe John Larroquette ShowKřídlaMěsíční svitWho's the Boss?St. ElsewhereThe Name of the GameDisneylandSee It Loud: The History of Black TelevisionJimmy Carter: Rock & Roll PresidentPopStoryReMastered: Mazaný prezident a Johny CashMr. Pori JazzEverybody Has an Andy Dick StoryNejsem žádný tvůj negrFace of UnityLegendy rockuSid Bernstein Presents...WWE: The Rise and Fall of WCWCMT: The Greatest - 40 Greatest AlbumsAndy Williams: My Favorite DuetsTom Dowd & the Language of MusicWillie Nelson & Friends: Live and Kickin'Příběh pop musicSNL: 25 Years of MusicQuincy Jones... The First 50 YearsThe Heaven and Earth ShowBilly Joel: Greatest Hits Volume IIIAmerica's Music: The Roots of CountryJoe Cocker: Have a Little FaithDancing in the StreetHistorie Rock 'n' Rollu 1: Exploze Rock 'n' RolluRock & RollSinatra: 80 Years My WayThe History of Rock 'N' Roll, Vol. 5The History of Rock 'n' RollLegend of the Beverly Hillbillies, TheWillie Nelson: The Big Six-0


Aktualizace osobnostního profilu Ray Charles: 6.11. 2023 09:51