Sam Wood (1883 - 1949)


Americký režisér Sam Wood se narodil 10. července 1883 ve Philadelphii (Pennsylvanie). Kariéru odstartoval začátkem 20. století jako herec pod pseudonymem Chad Applegate. Ve filmové branži začal působit od roku 1915 jako asistent Cecila B. De Milleho a od roku 1919 natáčel desítky němých filmů již jako samostatný režisér pro filmovou společnost Paramount Pictures. První úspěchy zaznamenal v roce 1921 se snímkem PECK'S BAD BOY (Uličník) s Jackiem Cooganem a poté sérií filmů s Glorií Swansonovou, GREAT MOMENT (Velký okamžik), BEHIND THE ROCKS (Za skalami), THE IMPOSSIBLE MRS. BELLEW (Nemožná paní), nebo BLUEBEARD'S EIGHTH WIFE (Osmá žena Modrovousova).

V roce 1947 se stal prvním předsedou Aliance pro zachování amerických ideálů (MPA), jejíž hlavním cílem bylo vykořenit komunistickou podvratnou činnost z filmového průmyslu. Díky aktivitě této kontroverzní organizace vznikla na přelomu 40. a 50. let tzv. hollywoodská černá listina, na které se objevila celá řada umělců a někteří museli podstoupit vleklá vyšetřování a soudní přelíčení. Sam Wood na konci 40. let stačil ještě natočit válečné drama COMMAND DECISION (Povel k útoku) s Clarkem Gablem, životopisný snímek o americkém baseballovém hráči THE STRATTON STORY (Strattonův příběh) s Jamesem Stewartem a akční western AMBUSH (Přepadení ze zálohy) s Robertem Taylorem.

Sam Wood byl jedenkrát ženatý. Jeho jedinou manželkou a celoživotní partnerkou byla od roku 1908 Clara L. Roush se kterou měl dvě dcery. Obě se začaly věnovat herecké profesi. V roce 1909 se narodila dcera Jeanne a v roce 1919 dcera Gloria. Gloria se poprvé objevila na filmovém plátně již v roce 1921 v otcově snímku PECK'S BAD BOY (Uličník). Později si osvojila pseudonym K.T. Stevens. Sam Wood zemřel na infarkt 22. září 1949 v Hollywoodu (Kalifornie) ve věku 66 let. Je pohřben na hřbitově Forest Lawn Memorial Park v Glendale. Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).


10.7.1883
Filadelfie, Pennsylvania, USA
22.9.1949
Hollywood, Los Angeles, California, USA
Sam Wood csfd

AmbushThe Stratton StoryCommand DecisionIvyHeartbeatPůjčená ženaSaratoga TrunkCasanova BrownKomu zvoní hranaKings RowPýcha YankeeůĎábel a slečna JonesováOur TownRangers of FortuneSlečna KittyJih proti SeveruLupič gentlemanSbohem, pane ChipsFalešný lordStablematesKobylkářiMadame XNámořní kadetiThe Unguarded HourLet 'em Have ItNoc v opeřeRendezvousWhipsawHollywood PartyStamboul QuestThe Girl from MissouriChristopher BeanMuž, kterého si přejiThe BarbarianHuddleProsperityA Tailor Made ManMan in Possession, TheNew Adventures of Get Rich Quick WallingfordPaidThe Girl Said NoThe Sins of the ChildrenThey Learned About WomenWay for a SailorIt's a Great LifeKrálovna KellySo This Is CollegeTelling the WorldThe Latest From ParisA Racing RomeoFair Co-Ed, TheRookiesFascinating YouthOne Minute to PlayThe Re-Creation of Brian KentBluffThe FemaleThe Mine with the Iron DoorThe Next CornerBluebeard's Eighth Wife


Aktualizace osobnostního profilu Sam Wood: 15.4. 2024 13:27