Viktor Nejedlý ml. (1911 - 2001)


Viktor Nejedlý mladší se narodil 29. července 1911 v Praze do umělecké rodiny.  Jeho otcem byl herec Viktor Nejedlý st. (1884 – 1955), mladší bratr spisovatele a politika Zdeňka Nejedlého (1878 – 1962). S největší pravděpodobností byl už od 30. let zaměstnán celých čtyřicet let v Divadle na Vinohradech. Na vinohradské scéně, kde setrval i po její transformaci na Divadlo československé armády, se také objevoval jako statista v různých činoherních inscenacích.

Od konce 60. let, už jako penzista, si přivydělával také hraním ve filmu, kdy sehrál nepatrné drobné epizodky v necelých dvou desítkách snímků. Debutoval v úložce dvořana krále Dobromysla řečeného Veselý (hrál Bohuš Záhorský) v dodnes oblíbené pohádce Bořivoje Zemana ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA (1968) s Václavem Neckářem (princ Václav) a Helenou Vondráčkovou (princezna Helena) v hlavních rolích.

O šest let později se znovu objevil před filmovou kamerou (jedinkrát v 70. letech) jenom proto, aby ztělesnil svého vlastního strýce, historickou postavu profesora a tehdejšího ministra školství Zdeňka Nejedlého, v závěrečné scéně válečného velkofilmu režiséra Otakara Vávry OSVOBOZENÍ PRAHY (1975) o květnových událostech z roku 1945.

Až o dalších šest let se už v 80. letech jeho filmová „kariéra“ naplno rozběhla. Až po sedmdesátce se začal do vysokého věku ve filmu objevovat pravidelně v postavičkách rozšafných a svérázných dědů a dědků (v roce 1987 hrál dokonce čtyři úlohy).


29.7.1911
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
4.7.2001
Turnov, Semily, Liberecký kraj, Česko
Viktor Nejedlý ml. csfd

Andělské očiObecná školaKainovo znameníVolná nohaFigurky ze šmantůPravidla kruhuProč?Páni EdisoniZáhada zlatého servisuAntonyho šanceStav ztroskotáníOd vraždy jenom krok ke lžiSkleněný důmOsvobození PrahyŠíleně smutná princeznaArabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádekDobrodružství kriminalistikyKlekání zvoníme


Aktualizace osobnostního profilu Viktor Nejedlý ml.: 28.2. 2024 22:41