Miloslav Zachata (1925 - 1970)


Miloslav Zachata byl českým televizním režisérem, scenáristou a příležitostným básníkem (resp. textařem písní). Patřil mezi první poválečné absolventy pražské AMU. V Plzni poté založil experimentální divadelní studio, jehož členkou se stala mj. Blanka Bohdanová.

V 60. letech poměrně často spolupracoval s Karlem Högerem, který se objevil celkem v jeho osmi televizních inscenacích. K jeho 60. narozeninám natočil Zachata též televizní medailon Cesta a náhody Karla Högra. Od konce 50. let se Zachata věnoval též režii záznamů divadelních představení. Mezi dochované záznamy patří mj. Těžká Barbora, unikátní záznam legendární hry Osvobozeného divadla s Jan Werichem a Miroslavem Horníčkem.

Miloslav Zachata zemřel předčasně na leukémii. Jeho manželkou, která o něj do posledních chvil pečovala, byla tehdy známá televizní hlasatelka Milena Vostřáková.


25.2.1925
Praha, Československo
9.11.1970
Praha, Československo
Miloslav Zachata csfd

Pan GastonAch ta léta blázniváKrálovna versus JacksonSmrt počestné paníŽalář nejtemnějšíMaltézský sokolNa kom se dá dříví štípatPan Jordán a HabadaSpojení přes KodaňObrácení Ferdyše PištorySdružení roztržitýchMládenecká rozlúčkaPozdní doznáníVražda v divadle pantomimyČertouská poudačkaOptimální východiskoZtroskotání lodi KapermeulenDarounická poudačkaMarťanská kronikaPřípad MorrissonOkno místo dveříSestřičko mých sestřičekTři chlapi v chalupě: ZajícVládní úkol č. 91Čas plyne i v neděliDva kroky do tmyMuž s nožiS nimi přichází smrtŽenitbaŽivot na třetíProti všemPříběh starý deset letPřípad HolbeinRychlík čeká 3 minutyZločin na Volavčím jezeřeČtvrtá stěnaDokonalý zločinDokument za milión frankůMuž proti tměPůlnoční hostUragan DZázračný elixír otce GoucheraBlázinec v prvním poschodíAdvokátní poradna - Inženýrské kůžeTři chlapi v chalupěCesta a náhody Karla HögraČerná hodinka s Josefem BekemJizvy, jiskry, jistotyJarní leporeloCesta kolem světa za 80 dníBalada z hadrůNepokojné hody svaté KateřinyTěžká BarboraTřetí přání


Aktualizace osobnostního profilu Miloslav Zachata: 2.11. 2023 22:37