Douglas Adams (1952 - 2001)


Douglas Adams, výborný spisovatel, skvělý řečník a noční můra všech vydavatelů, se narodil 11. března 1952 v Cambridge v Anglii, kde později i studoval na tamní slavné univerzitě. Již tady se projevila jeho až geniální schopnost prošvihnout jakýkoliv termín odevzdání práce, neboť během tří let strávených na Cambridge dokázal odevzdat pouhé tři eseje (jeho souboj s termíny byl pověstný. Při psaní knih ho vydavatelé zamykali do hotelového pokoje, ze kterého ho propouštěli jen na dvě hodiny denně aby se protáhl).

Po ukončení Cambridge začal spolupracovat s Grahamem Chapmanem, ale nestal se, jak se mylně uvádí, členem Monty Python. Ze skečů, které s Chapmanem napsal se do LÉTAJÍCÍHO CIRKUSU dostaly pouze střípky a sám Adams hrál posledním díle cirkusu jen křoví. Největší problém při psaní s Chapmanem byl ten, že se pokaždé dostali do hospody, kde se zmrskali jako dogy, načež Graham Chapman vytáhl svůj penis a položil jej na stůl. Douglas Adams poté dlouho nemohl najít uplatnění a měl dluhy. Z krize mu pomohla objednávka BBC na sci-fi seriál. Douglas stvořil pilotní díl STOPAŘOVA PRŮVODCE PO GALAXII a vše se v dobré začalo obracet. Seriál získal obrovskou popularitu a byl zpracován jako rádiový seriál, televizní seriál, divadelní hra, muzikál, počítačová hra a film. Vznikla také kniha STOPAŘŮV PRŮVODCE GALAXIÍ, která je z všech zpracování to nejslavnější a která se rozrostla až na pět dílů.

Douglas Adams ale nenapsal jen Stopařova průvodce. „HOLISTICKÁ DETEKTIVNÍ KANCELÁŘ DIRKA GENTLYHO“ a „TEMNÝ, DLOUHÝ ČAS SVAČINY DUŠE“ jsou humorně-detektivní příběhy více než výstředního detektiva Dirka Gentlyho. Mimo tyto romány sepsal ještě s Johnem Lloydem knížečku „SMYSL ŽIVOTIC“ a spolu se zoologem Markem Carwardinem knížku o ohrožených druzích „JEŠTĚ JE MŮŽEME VIDĚT“. Na začátku devadesátých let také začal aktivně podporovat záchranu ohrožených druhů (dokonce vylezl na Kilimandžáro převlečený za nosorožce) a propagoval informační technologie. Při těchto činnostech získal pověst výborného řečníka.

V tom všem mu však nebylo dovoleno pokračovat. 11. května 2001, krátce po 49. narozeninách, zemřel Douglas Adams, ve fitness klubu v Santa Barbaře, na masivní infarkt. Jak s černohumornou ironií, poznamenal jeden jeho fanoušek : „Aspoň i v posledních okamžicích svého života věděl, kde má ručník.“


11.3.1952
Cambridge, Cambridgeshire, England, Velká Británie
11.5.2001
Santa Barbara, California, USA
Douglas Adams csfd

Stopařův průvodce po GalaxiiDoctor Who: ShadaOut of the TreesThe Hitchhiker's Guide to the GalaxyŽádné zprávy v devětDoctor on the GoMonty Pythonův létající cirkusDoctor WhoDirk Gently's Holistic Detective AgencyDirk GentlyDoktor PuclíkTop Ten TV Sci-FiVzrušující svět osobních počítačůCyberpunks and TechnophobesDoctor Who: 30 Years in the TardisMaking of the Hitch-Hiker's Guide to the Galaxy, TheOmnibusRockstar


Aktualizace osobnostního profilu Douglas Adams: 19.11. 2023 03:12