Alfred Strejček 82 let


Herec Alfred Strejček pochází z Prahy, jeho otec byl úředníkem, matka pracovala jako dělnice. Alfred studoval na strojní průmyslovce v Kutné Hoře, kde díky působení v dramatickém a recitačním kroužku propadl zájmu o divadlo a po maturitě nastoupil na brněnskou JAMU. Tady absolvoval studium herectví (1964). Již za studií hostoval v Divadle Oldřicha Stibora v Olomouci, po absolutoriu získal angažmá v pražském Divadle Jiřího Wolkera (1964-1968), pak přešel do Divadla E. F. Buriana (1968-1970), jednu sezónu pak strávil znovu v Brně, ve Státním divadle (1970-1971), poté se na plných sedmnáct let vrátil do Divadla E. F. Buriana (1971-1988), od počátku roku 1989 působí ve svobodném povolání.

Alfred Strejček je od počátku sedmdesátých let mediálně známou osobností, jeho práce před filmovou kamerou čítá však jen několik málo položek. Hrál hlavní roli nalezence Plaváčka ve filmové pohádce TŘI ZLATÉ VLASY DĚDA VŠEVĚDA (1963), která je však již dnes celkem zapomenuta. Po nevelké epizodě v politicky angažovaném titulu O MORAVSKÉ ZEMI (1977) hrál další hlavní roli ve filmu PODIVNÁ PŘÁTELSTVÍ HERCE JESENIA (1985). O několik let později si zahrál básníka Baudelaira ve snímku PŘÍLIŠ HLUČNÁ SAMOTA (1994). Více a často větších příležitostí se dočkal v televizi, kde jej bylo možno vidět v řadě inscenací. Významnou položku ve Strejčkově práci tvoří jeho aktivity v rozhlase, kde jeho jméno figuruje ve více než tisícovce pořadů, pro rozhlas pracuje i dnes, nicméně místo před mikrofonem má dnes především jako moderátor hudebně zaměřených pásem (ve spolupráci se Štěpánem Rakem).

První manželkou Alfreda Strejčka byla herečka Consuela Morávková (*1944), která v roce 1979 emigrovala do Velké Británie. Podruhé se oženil s atletkou Jarmilou Nygrýnovou (1953-1999). Alfred Strejček má dvě dcery.


24.11.1941
Praha, Protektorát Čechy a Morava
Alfred Strejček csfd

IluzionistaVšichni musí zemřítNezvěstnýPtačí králSlavíkPříliš hlučná samotaProč pláčeš, břízo bíláÚtěk do vězeníTichá myšFanynkaPíseň o statečném Heřmanovi a sličné JitcePěsti ve tměPodivná přátelství herce JeseniaDarmošlap z Nemanic a princezna TerezkaItalské jaroKotva u přívozuHistorie začíná pod kaštanyDům na konci městaKam s ním?O moravské zemiPodivné přátelství herce JeseniaSmuteční hudba za padlé hrdinyKdyž Praha povstalaMinotaurus nemá nadějiSarajevský atentátTři vstupenky na StrahovDlouhá cestaDobrodružství s BlasiemLásky hra osudnáDivoká planetaJosefinaStarší synVětrné mořeDokud jsou ryby něméDémonLancelot a AlexandrínaMalá mořská vílaTři zlaté vlasy děda VševědaGynekologie 2Nemocnice na kraji městaKlaunka13. komnataKrálovna českých řekMladí ve veršíchVáránasí: Od rozbřesku do soumrakuJiří Tichota: Zdál se mi senPád do snuHudební balady Vadima PetrovaVyvoleni k utrpeníPod ochranou ŽerotínůFatumVečer lidí dobré vůle - Velehrad 2012


Aktualizace osobnostního profilu Alfred Strejček: 13.3. 2024 16:53