Luboš Vraspír (1930 - 2018)


Luboš Vraspír (často uváděn i jako Lubomír Vraspír) se narodil 7. června 1930 v Hradci Králové. Už od patnácti let se nadchl pro divadlo. Ochotnicky se divadlu věnoval už jeho matka v Československém sboru víry. Prvně na divadelním jevišti stanul v první polovině 50. let v trutnovském Krajském oblastním divadle. Roku 1961 absolvoval brněnskou JAMU a už za studií statoval v tamějším Státním divadle.

Kromě svých domovských scén hostoval i na dalších jevištích (Konzervatoř Praha, DISK, Divadlo F. X. Šaldy v Liberci, Horácké divadlo Jihlava, pardubické Východočeské divadlo a další). Luboš Vraspír byl především charakterním činoherním hercem, jenž přetvářel role ve světovém i domácím repertoáru. Ale své hudební nadání využil jako tenorista i v operetních a operních představeních.

Zpočátku hrál Lucia („Caesar a Kleopatra“), Serebrjakova („Strýček Váňa“), Nezaměstnaného („Balada z hadrů“), Fausta („Faust, Markéta, služka a já“), Slimáka („Ze života hmyzu“), Vaška („Zkrocení zlé ženy“), Donalbaina („Macbeth“), Damona („R. U. R.“), Chevaliera („Fidlovačka“), Michala a Kroužilku („Lucerna“), Fraňka („Maryša“), Asistenta a Ministra propagandy („Bílá nemoc“), Cajuse („Veselé paničky windsorské“) atd.

Od konce 60. let své herectví předváděl v inscenacích „Filip II.“ (Don Juan), „Oldřich a Božena“ (Rada), „Paličova dcera“ (Valenta), „Romeo a Julie“ (Merkucio), „Brouk v hlavě“ (Viktor Emanuel), „Ruy Blas“ (Don Guritan), „Hrátky s čertem“ (Martin Kabát), „Revizor“ (Zemljanika), „Matka Kuráž a její děti“ (Polní kazatel), „Fyzikové“ (Ernesti), „Jana z Arcu“ (Inkvizitor), „Tartuffe“ (Tartuffe), „Strýčkův sen“ (Kníže), „Na jih od Jamajky“ (Ismael), „Prodaná nevěsta“ (Principál), „Zdravý nemocný“ (Argan), „Manon Lescaut“ (Tiberge), „Harold a Maude“ (Kněz), „Radúz a Mahulena“ (Stojmír), „Nikola Šuhaj“ (Velitel četníků), „Na kůži se neumírá“ (Richard Horák), „Polská krev“ (Hrabě Baranski), „Waterloo“ (Corvisart), „Naši furianti“ (Dubský), „Peer Gynt“ (Okola), „Tři mušketýři“ (Richelieu), „Švejk“ (Plukovník), „Lazebník sevillský“ atp.


7.6.1930
Hradec Králové, Československo
13.3.2018
Luboš Vraspír csfd

Čistá řekaO moravské zemiVencaAnděl blažené smrtiČetnické humoreskyRanč U Zelené sedmyChlapec a pesMuž, který nesmí zemřítSlovácko sa nesúdíKarlštejnské písně ještě nedozněly...


Aktualizace osobnostního profilu Luboš Vraspír: 27.2. 2024 19:23