Steve Oedekerk 62 let


Steve Oedekerk se narodil v Los Angeles, 27. listopadu roku 1961. V počátku kariéry se objevoval hlavně v zábavných televizních speciálech. Nicméně jeho nezaměnitelný scenáristický rukopis i smysl pro stand up humor, který uplatnil v těchto raných scénkách, mimochodem kolujících po internetu, se později prokreslil do obou filmů o zvířecím detektivovi. Právě díky nim se Steve prosadil k dalším, více či méně úspěšným projektům.

Již o něco známější se stala komedie HIGH STRUNG (1991). Steve napsal scénář a rovněž se zhostil hlavní role cynického spisovatele dětských knih. Zajímavostí je, že v tomto filmu se objevila i mladičká Kirsten Dunst a v roličce smrti i Jim Carrey, s nímž krátce poté postoupil ještě o stupeň výše. Jako konzultant scénáristy, producenta a režiséra Toma Shadyaca, Steve Oedekerk pomáhal s úspěšnou bláznivou komedií ACE VENTURA: ZVÍŘECÍ DETEKTIV (1994). Film se stal hitem díky neokoukanému specifickému humoru, a tak přišla další, asi největší příležitost v Oedekerkově kariéře (i proto, že Shadyac se na sequelu nechtěl podílet). Steve tedy spolu s Jackem Bernsteinem napsal scénář a sám zrežíroval divácky až překvapivě extrémně výdělečné pokračování ACE VENTURA: VOLÁNÍ DIVOČINY (1995), které bylo stejně jako jednička založené na stand up skečích a Carreyho schopnosti předvést je před kamerou. Volání divočiny dosáhlo neuvěřitelných dvojnásobných tržeb původního originálu, a tak se vyrojily další nabídky. Oedekerk byl například jedním ze scénáristů komerčně úspěšné komedie, tentokráte sice bez Jima Carreyho, ale naopak opět s Tomem Shadyacem na režisérském křesle a Eddiem Murhphym hned v několika rolích. ZAMILOVANÝ PROFESOR (1996) se sice nedočkal příznivé kritiky, ovšem finančně si vedl náramně. Stal se nejvýdělečnějším filmem roku a Steve se prodral do první ligy.

V roce 1997 tak mohl napsat, zrežírovat a dokonce se představit v cameu hlídače, ve filmu NENÍ CO ZTRATIT (1997) s Martinem Lawrencem a Timem Robbinsem. Tento zdánlivě k úspěchu odsouzený trhák však finančně propadl, a tak Oedekerk již žádný opravdu velký film nezrežíroval. Nicméně nadále se úspěšně věnoval psaní scénářů a produkci a také se opět vrátil ke spolupráci s Shadyacem. Svou ruku přiložil například k DOKTORU FLASTROVI (1998) s Robinem Williamsem, nebo k ZAMILOVANÉMU PROFESORU 2: KLUMPOVI, který Shadyac produkoval, ačkoliv režii přenechal Peteru Segalovi.

Oedekerk se rovněž věnuje animovanému filmu, byť žádný z nich u diváků nijak zvlášť neuspěl. Připravil třeba scénář animované rodinné Sci-Fi komedie JIMMY NEUTRON (2001), jež byla dokonce nominována na Oscara a stala se tak Oedekerkovou srdcovou záležitostí. Několikrát se k ní vrátil, aby navázal, leč jeho humor v animované tvorbě spíše překážel a širší divácké pole nezaujal.


27.11.1961
Los Angeles, California, USA
Steve Oedekerk csfd

Thumb Wars IX: The Thighs of SkyskipperBožský EvanMezi námi zvířatyKung prásk: Smrtonosná smrtJimmy NeutronDoktor FlastrNení co ztratitsteve.oedekerk.comZamilovaný profesorAce Ventura 2: Volání divočinyHigh StrungSmart AlexZas mezi námi zvířatyDobrodružství Jimmyho Neutrona, malého géniaIn Living ColorThumb Wars: The Phantom CuticleThe Vernonia IncidentNezávazný sex?Plný důmMaking of 'Jimmy Neutron', TheBlair Thumb, TheFrankenthumbSanta versus Sněhulák 3DThe GodthumbThumbtanicBat Thumb


Aktualizace osobnostního profilu Steve Oedekerk: 2.11. 2023 14:28