Ela Šilarová 116 let


Ela Šilarová se narodila 16. srpna 1907 v Bohdanči u Pardubic. K umělecké dráze se soukromě pro herectví připravovala u Běly Horské – Práškové a pro zpěv u Sofie Timašovy. A až do roku 1945 se uvedla jako herečka a zpěvačka u činoherních, operetních a kabaretních kočovných společnostech a scénách pražských a oblastních kamenných divadel.

Ještě před odchodem na odpočinek vystupovala v 50. letech v Kabaretu u sv. Tomáše a nebo v Divadle estrády a satiry. Už jako penzistka si přivydělávala jako filmová herečka. Zpočátku herečka Ela Šilarová představovala milovnické úlohy, později se přehrála do různých komických úloh, které byly především dány typem scény, u které byla zaměstnána. Při herectví využívala i svůj výrazný obličej s blond vlasy.

Podílela se např. na hrách „Zkrocení zlé ženy“ (Kateřina) či „V tom našem kostelíčku“. Účinkovala taktéž na estrádách. Přestože byla především divadelní herečkou, více uplatnění a trvalé zachycení svojí tváře nalezla ve filmu, který však nikdy nedal větší roli hodnou jejího talentu. Už jako penzistka se na českém plátně 60. a 70. let zjevovala v různých epizodkách.

V první polovině 60. let tedy byla Kučerovou (TAŽNÍ PTÁCI), zákaznicí (KOLIK SLOV STAČÍ LÁSCE?), ženou zahradníka Aleše (ZÁMEK PRO BARBORKU), Čechoameričankou (DVA Z ONOHO SVĚTA), listonoškou (KRÁL KRÁLŮ), drbnou na ulici (MÁTE DOMA LVA?), sousedkou (TCHYNĚ), ženou u telefonní budky (TÁTO, PŘEČTI TO!), hostinskou (MARIE), dámou (PĚT HŘÍŠNÍKŮ), hudebnicí ve vinárně (HVĚZDA ZVANÁ PELYNĚK), příbuznou (BUBNY) a ženou v obchodě (TŘIATŘICET STŘÍBRNÝCH KŘEPELEK). Roku 1964 si dokonce zahrála v pěti filmových titulech.


16.8.1907
Bohdaneč u Pardubic, Rakousko-Uhersko
Ela Šilarová csfd

Kouzelné dobrodružství„Já už budu hodný, dědečku!“Já to tedy beru, šéfe...!Dvacátý devátýAkce BororoKarlovarští poníciŠancePěnička a ParaplíčkoVelká neznámáPopelSvětáciTchýněJarní vodyNejlepší ženská mého životaČest a slávaDívka s třemi velbloudyHappy EndKlec pro dvaPřísně tajné premiéryFantom MorrisvilluPoslední růže od CasanovyBubnyHvězda zvaná PelyněkMariePět hříšníkůTřiatřicet stříbrných křepelekKrál KrálůMáte doma lva?Dva z onoho světaZámek pro BarborkuKolik slov stačí lásce?Tažní ptáciDařbuján a PandrholaPan TauHříšní lidé města pražskéhoTchyněTáto, přečti to!


Aktualizace osobnostního profilu Ela Šilarová: 13.4. 2024 19:27