Rudolf Rokl (1941 - 1997)


Hudebník Rudolf Rokl byl všestranným klavíristou, uplatnil se také jako skladatel a hudební aranžér, nejširší veřejnosti jej zviditelňovala především dlouhodobá příslušnost k orchestru Karla Gotta, v jehož koncertních a televizních programech dostával často prostor pro sólová vystoupení. Rudolf Rokl pocházel z východočeského Rychnova nad Kněžnou a narodil se do živnostnické rodiny, jeho otec měl obchod s textilem. Oba rodiče se hudbě věnovali a Rudolf Rokl od čtyř let hrál na klavír, první rozhlasovou nahrávku pořídil v Ostravě již v roce 1948. Na pražské Státní konzervatoři studoval hru na klavír, dirigování a skladbu, studium završil absolventským klavírním koncertem v roce 1960.

V roce 1967 namísto zraněného Jaromíra Klempíře odjel do Spojených států jako klavírní doprovod Karla Gotta v jeho půlročním angažmá v Las Vegas. Po návratu z USA již zůstal stálým členem Gottova ansámblu a spolu s Felixem Slováčkem patřil k nejvíce viditelným sólistům orchestru Ladislava Štaidla. Pro Karla Gotta aranžoval desítky písní převzatých ze zahraničí, jako skladatel pomohl Gottovi v 70. a 80. letech ke vzniku několika písní. Přes značné vytížení na nahrávkách pro Gotta a jeho dlouhodobých zahraničních zájezdech nevzdával Rokl své ambice sólového interpreta jazzu i klasiky a vydal několik LP desek (Díky tobě jsem se znovu narodil, 1975; The Way I Feel It, 1985; Classics My Way, 1989). Album I Love You For Sentimental Reasons (1989) zpívané Karlem Gottem anglicky bylo natočeno spíše pro Gottovo a Roklovo potěšení než pro mohutnou základnu fanoušků. Jako aranžér a skladatel pracoval Rokl také na sólových projektech Jitky Zelenkové, která taktéž patřila ke spolupracovníkům Karla Gotta.

I po obměně doprovodného orchestru Karla Gotta v roce 1989 s ním Rudolf Rokl nadále spolupracoval a zmínku si zaslouží jeho mistrovský klavír na albu Věci blízké mému srdci (1993), na němž se kromě Gotta podílel také houslista Josef Suk. Později se jméno Rudolfa Rokla objevilo na řadě výběrových CD různých hudebních žánrů. V této době se však Rokl již potýkal s vážnými zdravotními problémy, kvůli celoživotní kuřácké vášni musel v roce 1986 podstoupit operaci hrtanu. Rakovina hrtanu jej nakonec přemohla a zemřel 23. září 1997 ve věku 55 let. V uměleckém prostředí potkal svou manželku Janu Fassatiovou, s níž se oženil v roce 1966. Jejich syn Patrik Rokl (*1967) působí jako rozhlasový moderátor a DJ.

V rodném Rychnově má dnes Rudolf Rokl bustu před gymnáziem, zmínku si zaslouží i místní ulice Rudolfa Rokla, která křižuje ulici Jiřího Šlitra, taktéž rychnovského rodáka. V nedalekém Pelclově divadle se každoročně pořádají jazzové koncerty na Roklovu počest. Rudolfův mladší bratr Jiří Rokl (*1948) byl v Rychnově nad Kněžnou dlouholetým starostou (1994-2010).


16.12.1941
Rychnov nad Kněžnou, Protektorát Čechy a Morava
23.9.1997
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Rudolf Rokl csfd

Věci blízké našim srdcímŠtědrý den bratří MánesůMuzika pro dvaRadost až do ránaHvězda padá vzhůruTři chlapi na cestáchBylo čtvrt a bude půlKdyby tisíc klarinetůPražské bluesHusákovi dětiKarel Gott v LucerněJdi za štěstímVánoční koncert Karla GottaKarel Gott v LucerněZpěvačkaVánoční koncert Karla GottaVánoční koncert Karla GottaRudolf Rokl a jeho hostéVánoční koncert Karla GottaJubilejní koncert Karla GottaBratislavská lýra: Felix Slováček a Rudolf RoklRudolf Rokl a Václav TýfaMít svůj koutVe vedlejší roli Spejbl a HurvínekGondolán sessionKarel Gott s přáteli v LucerněElvis PresleyFelixírČaj pro dvaČtyřlístekDnes mám perný denEchoMelodie pro dlouhé večeryTvůj krok zní...Melodie pro dlouhé večeryABECEDADruhá návštěva v muzeu populární hudbyHouslové klíče Karla GottaPísničky včera, dnes a na zítřekVyprávění v pokojiMožná přijde i kouzelníkRendez-vous s Gustavem BromemSejdeme se Na výsluníZadáno pro Karla GottaZ Prahy až do Monte CarlaZpíváníMelodie, které Vás pohladíSlovo a saxofon Felixe SlováčkaVítězové Zlatého slavíka 78Karel Gott ve SlanémHry a sny Felixe SlováčkaHudební studio MChvíle pro písničkuTelevarietéEduard a Bůh


Aktualizace osobnostního profilu Rudolf Rokl: 5.4. 2024 05:51