Emil E. Reinert (1903 - 1953)


Emil Edwin Reinert pocházel ze statkářské rodiny z Haliče, která byla v době jeho narození součástí Rakouska-Uherska. Po první světové válce byla Halič začleněna do Polska a Emil získal polské státní občanství, po studiích na gymnáziu odešel do Francie, od dětství mu ostatně matka vštěpovala obdiv ke všemu francouzskému. V letech 1926-1930 studoval na Polytechnickém institutu v Grenoblu, kde uplatnil svůj zájem o fyziku, krátce pobýval na Korsice a v Maroku, jako inženýr se začal zabývat rozvojem energetických sítí.

Na počátku druhé světové války se Reinert připojil k polské armádě bojující ve Francii, po zranění pak většinu války strávil ve Švýcarsku. V roce 1945 získal francouzské občanství a vrátil se k filmování. Velký úspěch sklidila jeho komedie SPADLÝ Z NEBE (Tombé du ciel, 1946) vracející se k nedávné době německé okupace, do dvou filmů pak obsadil vycházející hvězdu Dany Robin (VĚJÍŘ - L'éventail, 1947). Sázkou na jistotu bylo i angažování populárního zpěvákala Luise Mariana (FANDANGO, 1948) nebo oblíbených herců typu Henriho Vidala (NÁBŘEŽÍ GRENELLE - Quai de Grenelle, 1950). Za film SCHŮZKA SE ŠTĚSTÍM (Rendez-vous avec la chance, 1949) byl v roce 1950 nominován na Zlatého lva na festivalu v Benátkách.

Velkým triumfem byl dramatický příběh TAK KONČÍ NOC (Ainsi finit la nuit, 1949), který zabodoval kromě Francie také v Británii a v německy mluvících zemích. Na to pak navazoval mezník v Reinertově profesní dráze v roce 1951. Byl přizván k mezinárodnímu projektu PŘÍBĚHY Z PĚTI MĚST (A Tale of Five Cities, 1951), pro nějž natočil povídku z Paříže. Pak byl pozván do Rakouska, kde s obrovským nákladem šesti miliónů šilinků a účastí dvou tisícovek komparzistů realizoval životní příběh slavné panovnice (MARIA THERESIA, 1951) s Paulou Wessely v titulní roli. Své angažmá v Rakousku zakončil zdařilým filmem VÍDEŇSKÉ DOBRODRUŽSTVÍ (Abenteuer in Wien, 1952).

Od prvopočátků filmu se v Evropě pohybovala řada režisérů, jejichž práce obsáhla natáčení v různých zemích, po druhé světové válce patřil Emil E. Reinert k těm nejvýznamnějším, jejichž tvorba měla mezinárodní charakter. K tomu mu pomohla i perfektní znalost několika jazyků, vzhledem ke svému původu mluvil polsky a německy, díky většině života strávené ve Francii ovládal francouzštinu, hovořil ale také anglicky, italsky a rusky. Krátce po válce se ve Švýcarsku oženil s Irene Kaeser, měli spolu jedno dítě. Emil E. Reinet zemřel následkem rakoviny ledvin 17. října 1953 ve věku padesáti let.


16.3.1903
Rawa Mazowiecka, Polsko
17.10.1953
Paříž, Île de France, Francie
Emil E. Reinert csfd

Abenteuer in WienA Tale of Five CitiesAiguille rouge, L'Maria TheresiaVerträumte TageWiener WalzerQuai de GrenelleAinsi finit la nuitRendez-vous avec la chanceFandangoDestin s'amuse, LeRequins de Gibraltar, LesÉventail, L'Tombé du cielLe Danube bleuTreachery on the High SeasSiège-arrière, LeMachine à sous, La


Aktualizace osobnostního profilu Emil E. Reinert: 27.11. 2023 21:49