Eva Mattes 69 let


Tato všestranná divadelní a filmová herečka se narodila v Německu v rodině rakouského hudebního skladatele Willyho Mattese a herečky Margit Symové. Když jí byly tři roky, rodiče se rozvedli a Eva vyrůstala u matky v Mnichově. Jako dítě začínala v dabingu, namluvila například titulní postavu německé verze filmu PIPPI DLOUHÁ PUNČOCHA (1969).

Během 70. let spolupracovala s režisérem Rainerem Wernerem Fassbinderem, objevila se v následujících jeho filmech: HOŘKÉ SLZY PETRY VON KANTOVÉ (1972), WILDWECHSEL (1973), EFFI BRIESTOVÁ (1974), FRAUEN IN NEW YORK (1977), V ROCE SE TŘINÁCTI ÚPLŇKY (1978). Poctu tomuto režisérovi, který zemřel v r. 1982, vzdala ztvárněním jej samotného coby fiktivního vousatého režiséra jménem Eva ve filmu Radu Gabrea EIN MAN WIE EVA (1984).

Dalším významným režisérem v hereččině karieře byl Werner Herzog, který ji obsadil do svých filmů STROSZEK (1977) a WOYZECK (1979). Za ztvárnění postavy Marie, nevěrné dívky, kterou zabije duševně nemocný voják (Klaus Kinski), získala Zvláštní cenu poroty na MFF v Cannes 1979. Herzog se stal na čas jejím partnerem i v osobním životě, v r. 1980 se jim narodila dcera Hanna. (Eva má ještě syna Josefa, který se narodil v r. 1989).

Z pozdějších filmů Evy Mattes je asi nejznámější válečné drama Jean-Jacquese Annauda NEPŘÍTEL PŘED BRANAMI (2001). Nadále se věnuje spíše televiznímu herectví a práci v divadle. V r. 1994 se stala ředitelkou divadla Berliner Ensemble, od r. 2002 účinkuje pravidelně v televizní detektivní sérii TATORT a věnuje se i práci v dabingu. Kromě herectví se Eva Mattes snaží prosadit i jako zpěvačka, v r. 2006 vydala své první album „Language of Love“.


14.12.1954
Tegernsee, Západní Německo
Eva Mattes csfd

Rehragout-RendevousEnfant TerribleLang lebe die KöniginLeberkäsjunkieFieberMord am HöllengrundSams im GlückDas Glück ist eine KatzeKeiner geht verlorenMahler na gaučiLippelův senSchattenweltLední medvídek 2: Tajemný ostrovDreigroschenoper, DieFranzLaura a její hvězdičkaDie Farbe der SeeleSams in GefahrDas SamsGoebbels und GeduldigNepřítel před branamiSuck My DickSalamanderOtomoStraußkiste, DieViehjud LeviUnd alles wegen MamaWidows - Erst die Ehe, dann das VergnügenDer Schrei der LiebeJugofilmDas VersprechenSchlafes BruderDer KinoerzählerDie SerpentintänzerinLetní albumDer Kaufmann von VenedigWerner – Beinhart!FelixHerbstmilchNavždy a věčněMann wie EVA, EinRita RitterDie wilden FünfzigerKleine ZeichenLiebe MelanieVor den Vätern sterben die SöhneCélesteDeutschland bleiche MutterDavidSchattengrenzeSchluchtenflitzerUnion der festen HandVojcekV roce se třinácti úplňkyFrauen in New YorkStroszekTisíc písní bez zvukuDie HinrichtungDie Jungfrau von OrleansEffi Briestová


Aktualizace osobnostního profilu Eva Mattes: 11.11. 2023 13:54