Robert Mulligan (1925 - 2008)


Robert Mulligan se narodil 23.8. 1925 v New Yorku. Zde také studoval na Fordham University, obor radiokomunikace a následně za druhé světové války sloužil jako radista u námořnictva. Po návratu z války nastoupil nejprve do redakce New York Times, odtud posléze odešel do televize CBS. Filmovou kariéru začal jako poslíček a postupně se propracoval až k režii televizních seriálů.

Opravdovým úspěchem se stalo až soudní drama TO KILL A MOCKINBIRD (1962), natočené podle knižní předlohy Harper Lee, oceněné Pulitzerovou cenou. Příběh inspirovaný událostmi z autorčina dětství popisuje případ černocha obviněného ze znásilnění bílé ženy. Události jsou nahlíženy očima dítěte, dcery advokáta Finche (Gregory Peck) a popisují atmosféru rasistického amerického jihu třicátých let 20. století. Film získal mimo jiná ocenění tři Oscary (nejlepší herec - Gregory Peck, scénář – Horton Foote, výprava) a tři Zlaté glóby (nejlepší film, herec - Gregory Peck, hudba – Elmer Bernstein). Stal se vůbec nejúspěšnějším filmem Mulliganovy kariéry a nejoblíbenějším filmem Gregory Pecka.

Po dvou filmech se Steve McQueenem, komedii LOVE WITH THE PROPER STRANGER (1963) a dramatu BABY THE RAIN MUST FALL (1965) následovalo drama s Robertem Redfordem INSIDE DAISY CLOVER (1965), popisující vzestup a pád mladé holywoodské hvězdy. Film byl oceněn dvěma Zlatými glóby (nejlepší herečka ve vedlejší roli – Ruth Gordonová, nejlepší nováček – Robert Redford). V následujících letech si Mulligen vyzkoušel , mimo jiné, žánr westernu ve filmu THE STALKING MOON (1968), kde se opět sešel s Gregory Peckem, a žánr hororu ve filmu THE OTHER (1972). I navzdory žánrovému vymezení si oba filmy ponechaly Mulligenovy typické znaky a soustředily se především na vnitřní prožívání svých hrdinů, místo vnější akce.

Přesto stěžejním Mulliganovým žánrem zůstalo drama, jehož hrdiny jsou obvykle děti nebo outsideři. Mulliganovy filmy jsou prodchnuty soucitem a i pro tento citový náboj byly soudobými americkými kritiky neprávem označovány za sentimentální. Často jsou filmovou obdobou bildungsrománu, cílí na mladé publikum a disponují zasvěceným vhledem do světa jejich rituálů. Ve filmu SUMMER OF’42 (1971) popisuje erotické zrání chlapce, který se zamiluje do dospělé ženy. Ve svém posledním filmu THE MAN IN THE MOON (1991) sleduje dospívání dvou sester, poznamenané tragickou událostí. Předmětem filmů není konvenčně ztvárněná nevinnost dětství, ale traumatická situace přechodu. Teprve s postupem let začala kritika objevovat Mulliganův osobitý vizuální styl i konzistenci jeho filmových témat. Uznání se mu zpětně dostalo až díky objevení filmů francouzské nové vlny, s poukazem na příbuznost s jejich lyrickou atmosférou a důrazem na subjektivní prožitek.


23.8.1925
Bronx, New York City, New York, USA
20.12.2008
Old Lyme, Connecticut, USA
Robert Mulligan csfd

V měsíčním svituKlářino srdcePolib mě na rozloučenouPokrevní bratřiPříští rok ve stejnou dobuThe Nickel RideTen druhýLéto roku 1942The Pursuit of HappinessPlíživý měsícUp the Down StaircaseJaká je Daisy CloverováKdyž do deště se dáMuž, o němž nic nevímJako zabít ptáčkaThe Spiral RoadItalské prázdninyThe Great ImpostorThe Rat RaceThe Moon and SixpenceFear Strikes OutRendezvousThe DuPont Show of the MonthPlayhouse 90The Alcoa HourThe United States Steel HourGoodyear Television PlayhouseHallmark Hall of FameArmstrong Circle TheatreSuspenseStudio OneThe Philco Television PlayhouseFearful SymmetryGregory Peck: His Own ManNatalie - A Tribute to a Very Special LadyHollywood Insider


Aktualizace osobnostního profilu Robert Mulligan: 1.11. 2023 04:28