František Šťastný (1927 - 2000)


Jeho první motocyklový pád se odehrál už ve třech letech, když ho ztratil jeho otec, vezoucí ho na tandemu z pouti. Z Františka mohl být i vynikající cyklista, dotáhl to dokonce do národního mužstva, které absolvovalo v roce 1948 první Závod míru. Motocykly nakonec zvítězily, ale na kolo nikdy nezanevřel.

Za svou kariéru utrpěl několik zranění, bezpočet zlomenin, takže mu byl přiznán invalidní důchod. U motocyklů zůstal i když už nezávodil, spolupracoval v České televizi s Lubošem Pecháčkem jako komentátor motoristických podniků. Za své sportovní výkony byl oceněn titulem Zasloužilý mistr sportu. Ke konci života však kromě velkých zdravotních potíží trpěl finančními problémy a nebýt několika přátel, zemřel by nejspíš v úplném zapomnění.

Ve filmu HRA BEZ PRAVIDEL si zahrál roli jak šitou sobě na míru - motocyklového závodníka, který pomáhá hlavnímu hrdinovi dokázat jeho nevinu v několik let starém zločinu. Když filmový štáb v Indonésii natáčel "Akci Kalimantan", Šťastný tam byl také na propagační akci značky. S filmaři z našetřeného materiálu vytvořili dokument S JAWOU NA JÁVĚ o této motocyklové misi. Šťastný v Djakartě na letišti Turjug, kde se závodilo, zdrtil všechny soupeře rozdílem třídy - a jaksi symbolicky v kontextu s Kalimantanem i nejlepšího soupeře, Holanďana Grashuise.

Šťastný samozřejmě účinkoval i ve velkém množství medailonů a televizních dokumentů. Byl znám jako dobrý vypravěč a člověk, který nezkazil žádnou legraci. Podílel se rovněž na dvou autorských knihách o jeho kariéře - Na plný plyn a Šťastný František.


12.11.1927
Kochánky, Československo
8.4.2000
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
František Šťastný csfd

Pražská romanceHra bez pravidelPerličky na dněBáječní muži na dvou kolechJak se máš, FrantiškuJsem jako motýl...GENUSHoroskopičinyČinčinStupně vítězů


Aktualizace osobnostního profilu František Šťastný: 6.3. 2024 14:48