Václav Šašek (1933 - 2023)


Jeden z nejvýznamnějších českých scenáristů a dramaturgů. Pro film a televizi napsal více než tři desítky scénářů. Počet filmů, na kterých spolupracoval jako dramaturg, se blíží šedesátce.

Už od 60. let také sám píše scénáře. Jeho nejvýznamnějším příspěvkem k české nové vlně je scénář snímku INTIMNÍ OSVĚTLENÍ, který vytvořil společně s Jaroslavem Papouškem a Ivanem Passerem. Několikrát úspěšně adaptoval pro film a televizi dílo svého oblíbeného spisovatele Jaroslava Havlíčka (PETROLEJOVÉ LAMPY, PROKLETÍ DOMU HAJNŮ, HELIMADOE, TA TŘETÍ) - za scénář ke snímku HELIMADOE získal v roce 1994 Českého lva. Jeho dalšími adaptacemi literárních děl jsou například scénář k filmu VÝCHOVA DÍVEK V ČECHÁCH podle stejnojmenného románu Michala Viewegha, nebo k televiznímu seriálu PŘÍTELKYNĚ Z DOMU SMUTKU podle předlohy Evy Kantůrkové. Scénáře píše také společně s manželkou Věrou Šaškovou. Vytvořili spolu mimo jiné asi třicet scénářů k televiznímu cyklu ÚSMĚVY. Jejich zatím posledním počinem je adaptace několika povídek Karla Čapka pro televizní sérii ČAPKOVY KAPSY.


14.10.1933
Hnidousy, Kladno, Československo
21.9.2023
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Václav Šašek csfd

Zločin v PolnéAplausKráska a netvor 1950V hlavní roliTři životyMalovaný dětiTa třetíNa zámkuVše pro firmuDoktor Munory a jiní lidéVýchova dívek v ČecháchNa hraněMá je pomstaJak si zasloužit princeznuHelimadoeKačenka a zase ta strašidlaPřípad s černým vzaduPravda visí na vláskuChybná diagnózaDrobné něžnostiJen o rodinných záležitostechMuka obraznostiBude řeč o penězíchMesto AnatolProces s vrahy MartynovéProkletí domu HajnůSvět nic nevíZrcadlo nenávistiDuch soudce PaukneraTa chvíle, ten okamžikŘetězKam nikdo nesmíTvář za sklemZlaté rybkyPlavení hříbatPřípad mrtvého mužeZatykač na královnuZnámost sestry AlenyKotevní náměstíPetrolejové lampyJeden z nich je vrahHra bez pravidelIntimní osvětleníČapkovy kapsyNadměrné maličkostiPřítelkyně z domu smutkuRychlé šípyVladimír Menšík - 75


Aktualizace osobnostního profilu Václav Šašek: 11.3. 2024 12:51