Miroslav Janek 70 let


Narodil jsem se 3.1.1954 v Náchodě. Základní školu (1960-1969) jsem navštěvoval v Úpici a gymnasium(1969-1973) v Trutnově. Tím končí veškeré moje školní vzdělání.. Od svých deseti let jsem fotografoval a od svých patnácti let jsem točil amatérské filmy. Zúčastnil jsem se mnoha festivalů a přehlídek amatérského filmu a několik mých filmů bylo oceněno.

Po dalším neúspěšném pokusu o studium na FAMU jsem se stal asistentem filmového střihu v Československé televizi v Jindřišské ulici (1976-1979). V roce 1979 jsem emigroval do Německa, kde jsem studoval intenzivně německý jazyk, natočil jeden krátký film, ustříhal jeden studentský film a po večerech točil pivo a rozléval víno jako barman ve francouzské restauraci Creperie Breton v Mnichově.

Po roce jsem se odstěhoval do Minneapolis, USA, kde jsem pracoval jako střihač a kameraman a kromě toho jsem natočil řadu svých autorských filmů s pomocí různých místních i národních grantů (viz filmografie). Na doporučení Františka Daniela jsem zároveň učil režii a střih na soukromé škole FILM IN THE CITIES v St. Paulu(1982-1986).

V roce 1980 jsem se oženil a moje manželka Tonička Janková se později stala střihačkou veškerých mých filmů.V roce 1986 jsem se přestěhoval do New Yorku, kde jsem pokračoval ve své práci střihače a kameramana.


3.1.1954
Náchod, Československo
Miroslav Janek csfd

Nachové plachtyČlověk a jeho pánBarokní operaNow I Lay Me...HeroesDirigentiVšechno dobře dopadneNěkdo to rád BezručMarkéta chce taštičkuUniversum BrdečkaNormální autistický filmFilmová lázeňEvangelium podle BrabenceOlgaTajemství roduUmanutá24Andrej Krob na tahuFor SemaforObčan Havel - Kandidát, DusnoObčan Havel - Krize, OdcházeníZpověď Kateryny K.Občan HavelChačipeVierka aneb záhada zmizení rodiny B.ChaosBitva o životPrevianti, výjevy ze života vesnických muzikantůHamsa, já jsemKdo je... Jiří KrálíkPoslední SlovanZblízkaKdo je...NespatřenéO Králíkovi a hostechSedum deset NečtinyMěstečko ve vesmíruČtyři dohodyVelký filantropický flámNávštěvníkBratrovraždaKatarzeBadolato: Hoffen auf ein WunderVelký smutekJan Jedlička: Stopy krajinyJiří Bělohlávek: „Když já tak rád diriguju…“Sarkofág pro královnuOdvahaZpověď zapomenutého


Aktualizace osobnostního profilu Miroslav Janek: 18.12. 2023 17:41