Agnès Jaoui 59 let


Tato všestranná umělkyně tuniského původu, scénáristka, režisérka, herečka a zpěvačka, přijela se svými rodiči do Francie, když jí bylo osm let. V patnácti začala navštěvovat Cours Florent a v roce 1984 se stala žačkou Patrice Chéreaua na dramatické škole v Nanterre.

V roce 2000 napsala další scénář s Bacrim, který tentokrát sama režírovala a oba si zahráli hlavní role. Snímek Le Goût des autres zaznamenal obrovský úspěch u diváků i kritiky a byl za Francii nominován na Oscara v kategorii nejlepší zahraniční film. O dva roky později Jaoui přijala zcela jinou roli. Zahrála si v adaptaci románu Stefana Zweiga Vingt-quatre heures de la vie d'une femme (2004). Ve stejném roce v Cannes představila svůj druhý režijní počin Comme une image, na němž scénáristicky znovu spolupracovala s Bacrim.

V roce 2008 režírovala svůj třetí film Parlez-moi de la pluie, na jehož scénáři opět spolupracovala s Bacrim. V roce 2012 si zahrála hlavní roli v komedii Du vent dans mes mollets po boku Denise Podalydèse. V roce 2013 režírovala další úspěšný společný scénáristický počin s Bacrim komedii Au bout du conte, v němž oba také ztvárnili hlavní role.

Agnès Jaoui je sestrou scénáristy a režiséra Laurenta Jaouiho. V roce 2012 ohlásila rozchod s Bacrim, s nímž žila od roku 1987, přesto zůstali profesními kolegy. Je velmi politicky aktivní a je matkou dvou adoptovaných holčiček. V roce 2006 vydala veleúspěšné album Canta.


19.10.1964
Antony, Hauts-de-Seine, Francie
Agnès Jaoui csfd

La Vie de ma mèreLe Cours de la vieSur la brancheWahou !Yuku a himalájská květinaCompagnonsÀ l'ombre des fillesLes Bonnes intentionsPlace publiqueAuroreJsem tu pro vásSladký útěkL'Art de la fugueAu bout du conteJako chmýří pampelišekParlez-moi de la pluieLa Maison de NinaA co já?Životní role24 hodin ze života jedné ženyNěkdo to rád jinakUne femme d'extérieurNa útěku...Le DéménagementStará známá písničkaUdavačRodinný průvanCuisine et dépendancesIvanovHôtel de FranceFaucon, LeEn thérapieFoodie LoveChambre 999Alain Resnais, filmový buřičLe Plus beau métier du mondeCinéma français est en voyage d'affaires, LeAtelier d'Alain Resnais, L'Il était une fois dix neuf acteursUrgence Homophobie: De l'amourVůně mrkveSous un coin de ciel bleuMéthode, LaSmoking/No Smoking


Aktualizace osobnostního profilu Agnès Jaoui: 2.11. 2023 23:16