Radka Dulíková (1950 - 2011)   † 60 let


Radka Dulíková se narodila 8. října 1950 v Ostravě v rodině politického vězně. Již od osmi let působila v místním dětském rozhlasovém souboru a své první divadelní zkušenosti získávala na jevištích Státního divadla a Divadla Petra Bezruče. Jako dítě si také zahrála v několika inscenacích ostravského studia Československé televize. Na plátně se poprvé objevila v roce 1961 v komedii Václava Sklenáře KOTRMELEC v postavičce dcery havířského hrdiny. Předčasný vrchol její filmové kariéry přišel v pouhých třinácti letech, kdy si ji pro hlavní roli svého filmu VYSOKÁ ZEĎ vybírá Karel Kachyňa. Její hrdinka Jitka prožívá první křehké milostné vzplanutí k pacientovi rehabilitační kliniky, po autonehodě dočasně upoutaném na invalidní vozík. Během studentských let na gymnáziu byla krátce členem ostravského divadla Waterloo, společně s Tomášem Slámou a Luďkem Nekudou, v ostravském studiu ČST se pokoušela o kariéru televizní hlasatelky.

V epizodních rolích si také zahrála ve dvou televizních seriálech - PAN TAU (1969–74) a INŽENÝRSKÁ ODYSEA (1979). Na televizní obrazovce ji diváci mohli vidět v dokumentu věnovaném tragickému osudu Petra Nováka JÁ BUDU CHODIT PO ŠPIČKÁCH (2001) a jejím posledním vystoupením před televizními kamerami bylo účinkování v pořadu O ZELENÝCH OČÍCH KRÁSNÉ PANÍ z cyklu Předčasná úmrtí (2007), který byl věnován její přítelkyni a manželce Petra Nováka Evě Jakoubkové.

V letech 1994 - 2001 pracovala ve Svobodné Evropě v redakci pořadu Hlasy a ohlasy, společně s Ivanem Binarem, Antonínem Bajajou a Milanem Bouškou. Později spolupracovala i s Českým rozhlasem 6 jako režisérka a moderátorka pořadu Hovory o zdraví. Její soukromý život nebyl příliš uspořádaný, prakticky sama vychovávala syna Dereka, jejím dlouholetým osobním partnerem byl novinář a malíř Josef Maraczi. Radka Dulíková zemřela předčasně na následky mozkové příhody v Praze 16. srpna 2011 ve věku pouhých 60 let.


8.10.1950
Ostrava, Československo
16.8.2011
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Radka Dulíková csfd

Když v ráji pršeloKariéraJára Cimrman ležící, spícíJak rodí chlapOd zítřka nečarujiNechci nic slyšetAkce v IstanbuluProfesoři za školouStretnutieNoc oranžových ohňůZločin v Modré hvězděBitva o HedvikuStrašidlo CanterwillskéVysoká zeďKotrmelecArabelaInženýrská odyseaPan TauPříběhy slavnýchOsudy hvězdRodina a já


Aktualizace osobnostního profilu Radka Dulíková: 25.4. 2024 13:27