Kaige Chen 71 let


Čchen Kchaj-ke se sice narodil v Pekingu, ale jeho rodina má kořeny nedaleko města Fu-čou v provincii Fu-ťien. Jeho otec, Čchen Chuaj-aj, byl známým čínským režisérem. Od počátku 50. let až do své smrti v roce 1994, s nucenou přestávkou během probíhající kulturní revoluce, natočil přes 30 filmů. Čchen Kchaj-ke tedy pokračuje v otcových profesionálních stopách. Po skončení kulturní revoluce a znovuotevření univerzit nastoupil v roce 1978 na Pekingskou filmovou akademii na katedru režie. Studia dokončil v roce 1982.

V dalších filmech, jmenovitě ve VELKÉ PŘEHLÍDCE (1986) a KRÁLI DĚTÍ (1987), se podobně jako jeho současníci potřeboval vyjádřit k událostem nedávno skončené kulturní revoluce. Větší mezinárodní pozornosti se ve vlně zájmu o čínský film na počátku 90. let ale dostalo až snímkům ŽIVOT NA STRUNĚ (1991), který byl úspěšně promítán v Cannes, a především SBOHEM, MÁ KONKUBÍNO (1993). Snímek zabývající se osudy členů operní společnosti v kontextu turbulentního prostředí čínských dějin 20. století získal Čchenovi širší mezinárodní věhlas, Zlatou palmu v Cannes a také nominace na Oskara v kategoriích nejlepší kamera a nejlepší cizojazyčný film. Přelomový je tento snímek také mj. v tom, že jako jeden z prvních čínských filmů řeší v Číně dodnes tabuizované téma, a sice problematiku homosexuality.

Debut v kategorii historických velkofilmů si Čchen Kchaj-ke odbyl v závěru 90. let, kdy uvedl alegorický film CÍSAŘ A VRAH (1999). Výpravně a kostýmově dokonale vyvedený snímek divákům přibližuje závěrečnou epizodu období Válčících států, kdy stát Čchin postupně pohlcoval zbylé státy v Podnebesí a hodlal jej celé sjednotit pod svou vládu. Příběh císaře státu Čchin a nájemného vraha Ťing Kcheho je jednou z nejznámějších pasáží čínských dějin a stejné téma zpracovával o pár let později i Čang I-mou ve filmu HRDINA (2002).

Film CÍSAŘ A VRAH byl však doposud posledním výrazným úspěchem Čchen Kchaj-keho. Roku 2002 uvedl svůj dosud jediný anglicky mluvený film ZABIJ MĚ NĚŽNĚ, který zcela propadl u kritiky (viz katastrofické skóre 0 % na RottenTomatoes) a ani u diváků nezaznamenal valný úspěch. O rok později si sice spravil chuť snímkem SPOLU S TEBOU, ale nákladný epický velkofilm za 40 miliónů dolarů s českým názvem ÚPIS (2005) skončil dalším neúspěchem a finanční ztrátou.


12.8.1952
Peking, Čína
Kaige Chen csfd

Flowers from the AshesThe Volunteers: To the WarČang ťin chu č' šuej men čchiaoČang ťin chuWo he wo de zu guoKúkaiOpičí úderLapeni v sítiOběťZaložení republikyMei LanfangChacun son cinémaÚpisDalších deset minutSpolu s tebouZabij mě něžněCísař a vrahSvůdný měsícSbohem, má konkubínoŽivot na struněHai zi wangDa yue bingQiang xing qi feiŽlutá zeměPrvní císař: Tajemství čínské hrobky smrtiVládce moříYang   Yin: Gender in Chinese Cinema


Aktualizace osobnostního profilu Kaige Chen: 30.10. 2023 11:22