Jiří X. Doležal 59 let


Známý český publicista, novinář a aktivista Jiří X. Doležal (JXD) se narodil roku 1965 v Jindřichově Hradci. V letech 1984 až 1988 studoval psychologii na FF UK, v roce 1988 tamtéž nastoupil k postgraduálnímu studiu. Vysokou školu ukončil s titulem PhDr., jenž neužívá a diplomovou prací na téma sociální interakce v malé skupině v průběhu společného řešení problému. Od roku 1990 publikoval texty a fotografie ve společenských magazínech jako Fórum, Playboy a mnohé další. Svou profesní kariéru však spojil především s jedním časopisem, na jehož počest začal užívat i písmeno X za svým křestním jménem. Tím byl samozřejmě týdeník Reflex, do nějž přispívá od roku 1991.

Zpočátku své profesní kariéry byl Doležal velmi činný i jako fotograf, vystavoval a získal i několik ocenění, jako např. III. cenu v kategorii Reportáž v Czech Press Foto v roce 1996. Několikrát koketoval s fenoménem reality show např. v projektu Nekoukat.cz z roku 2000, kde mohli návštěvníci jeho internetových stránek sledovat jeho domov prostřednictvím webkamery. Naposledy nechal čtenáře Reflexu dosti detailně nahlédnout do svého současného partnerského vztahu včetně svatby a líbánek. Své názory a články neváhá podpořit činy, např. když v červnu 2008 zahájil hladovku za výstavbu amerického radaru na našem území.

Co se týče účinkování JXD před kamerou, objevil se v cameo roli v prvním českém akčním filmu NAHOTA NA PRODEJ, kde proběhl redakcí jako kolega hlavního hrdiny novináře Lukáše Vaculíka. V České televizi asi rok uváděl studio KONTAKT. Objevoval se také v několika pořadech jako host, např. v talk show Ester Kočičkové, DVOJHLAS. V produkci ČT napsal scénář či stál za kamerou u několika filmových dokumentů (Disco nebo rock, Jay Shankar, Josefa Váchala Poslání, Poselství Himaláje a další).


28.2.1965
Jindřichův Hradec, Československo
Jiří X. Doležal csfd

Petra ShowROZHOVORistaReal TalkXaver LiveMrazivá tajemstvíCopak bych vám lhal?7 pádů Honzy DědkaShow Jana KrauseFakta Barbory TachecíMáte slovoOne Man ShowDvojhlasKrásný ztrátyÁčkoSvatá čtveřiceNahota na prodejKinetická encyklopedie všehomíraJXD for president?Nepřesaditelný!Legalizace.cz13. komnataCítit vodu na pádleDISCO nebo ROCKHry na existenci


Aktualizace osobnostního profilu Jiří X. Doležal: 10.11. 2023 18:17