Stanislav Šárský 84 let


Stanislav Šárský pochází z Prahy, jeho otec byl vojákem z povolání a Stanislav tak vyrůstal na různých místech podle aktuálního místa otcovy služby. Vystudoval střední průmyslovou školu a kromě svého prvního zaměstnání v ČKD absolvoval také základní vojenskou službu. Již za středoškolských studií se začal zajímat o divadlo a hrál s ochotníky. Po maturitě se poprvé neúspěšně hlásil na DAMU, přijat byl až po vojenské službě. Vystudoval herectví a ještě před dokončením studií dostal nabídku na stálé angažmá v Divadle pracujících v Gottwaldově (1965-1967), kde pak strávil dvě sezóny. Byť se v jeho herecké dráze jedná o poměrně krátkou epizodu, na tyto své začátky rád vzpomíná.

Před filmovou kamerou stanul Šárský poprvé ještě jako student, když si zahrál menší roli vojáka ve filmu MOTÝL (1965), studentském filmu FAMU. Příležitosti v masových médiích dostával později především v Ostravě, místním rozhlase a také televizním studiu. Hrál například v televizním seriálu KAMENNÝ ŘÁD (1975), později se objevil v několika kvalitních inscenacích ostravské produkce (PRÉFÉRENCE, 1986; HEREC, 1988), stejně tak i v pohádkách. Jeho filmové role se zatím dají spočítat na prstech jedné ruky, menší úlohu si zahrál v Kačerově zapomenutém filmu MĚSTO MÉ NADĚJE (1978), v životopisném titulu BOŽSKÁ EMA (1979) se mihnul jako raněný voják. Osmdesátá léta pak Šárskému přinesla dvojí pozvání do gottwaldovského filmového studia a zatím naposledy si zahrál roli prokurátora v komedii KONTO SEPARATO (1996).

Díky svému výraznému a jemnému hlasu se Šárský dlouhodobě angažuje také v mluveném projevu, uplatnil se především v rozhlase, v desítkách inscenací zanechal výraznou stopu především v ostravském studiu Československého rozhlasu, účinkuje v kombinovaných hudebních pásmech a věnuje se také recitaci. Na Poděbradských dnech poezie v roce 2004 obdržel Křišťálovou růži za své aktivity v oblasti uměleckého přednesu.


11.10.1939
Praha, Protektorát Čechy a Morava
Stanislav Šárský csfd

Rudý kapitánLovec vodního tichaO JečmínkoviByla láska...Cestující bez zavazadelČerte, drž se svého kopyta!Konto separatoCesta na sluneční ostrovRukama nevinnostiBude-li mi jíti přes údolí stínu smrti...Erotický triptychJanMládí na prodejOdsouzen k životuVěčný tulákMimořádný případNeplač přírodo, já za to nemohuSkrznaskrzTo byl zase denToboganUmění nestárnoutČarodějův učeňHerecSmrt guvernéraTomáš a MarkétaTři dny se SabinouAgras 01Smrt z laboratořeZa svědka půjde počítačNejdelší cestaPréférenceJižní křížĎáblovy penízeBezva tátaVšichni mají talentStříbrný smrčekČerní z NataliePosedlostVánoční stromekBeskydská epizodaBožská EmaPřípad IV. AMěsto mé nadějePalma královskáPoselstvíVernisážČas pravdySmrt a život Flinka MizeryStíny v mlzeCo ste hasičiLajnaO ztracené lásce


Aktualizace osobnostního profilu Stanislav Šárský: 5.11. 2023 16:40