Jacques Besnard (1929 - 2013)


Jacques Besnard od mládí pracoval u filmu, vykonával různé pomocné profese, v 50. letech se v několika filmech mihnul v epizodních rolích jako herec. V 60. letech pak začal působit jako asistent režie, respektive pomocný režisér. Netrvalo dlouho a prosadil se i jako samostatný umělec. Napsal scénář a režíroval první vlastní film GRAND RESTAURANT PANA SEPTIMA (Le Grand restaurant, 1966). Pro spolupráci k tomu filmu získal tehdy již slavného Louise de Funèse, který se také stal zárukou úspěchu filmu. Režijní debut Jacquese Besnarda byl mimořádně úspěšný a jen ve Francii jej v kinech viděly bezmála čtyři milióny lidí. Ve francouzsko-italské produkci pak Besnard natočil dobrodružný snímek ESTOUFFADE À LA CARAIBE (1966), který však takého úspěchu zdaleka nedosáhl. Dalším Besnardovým filmem byla opět komedie – BLÁZEN Z LABORATOŘE Č. 4 (Le Fou du labo 4), která vznikla podle románu René Cambona a hráli v ní známí herci jako Jean Lefebvre a Bernard Blier.

Posledním Besnardovým celovečerním filmem byla komedie TE MARRE PAS... C'EST POUR RIRE! (1982), v níž se objevil Michel Galabru. Od poloviny 80. let pak Besnard točil výhradně v televizi, podílel se na vzniku několika seriálů, jeho poslední vlastní režijní prací byl televizní film AVANTI (1994), pak ale napsal ještě několik scénářů.


15.7.1929
Petit Querilly, Francie
9.11.2013
Saint-Cloud, Francie
Jacques Besnard csfd

Nepostradatelný pomocníkUn petit grain de folieUn si joli bouquetNebožtíci přejí lásceNeřehtej se... je to k smíchu!Général... nous voilà!Et si tu n'en veux pasSituace je vážná, nikoli však zoufaláSlavný denKrást se musí umětBlázen z laboratoře 4Grand restaurant pana SeptimaAuto dělá člověkaFeu Adrien MussetŽivotní šanceŽraloci si přejí večeřetFuria à Bahia pour OSS 117Policejní komisařstvíAllô BéatriceRvačka mezi mužiSérie noire


Aktualizace osobnostního profilu Jacques Besnard: 18.10. 2023 20:12