Stanislav Fišer (1921 - 2007)


Herec a režisér Stanislav Fišer se narodil 18. prosince 1921 v Ponětovicích u Brna. I když studoval hospodářskou školu, touha po divadle zvítězila, a absolvoval roku 1948 brněnskou Státní konzervatoř. Začínal jako herec a režisér brněnského Městského divadla mladých – Divadla Julia Fučíka (1948 až 1963).

Zahrál si např. G. H. Rankina („Syn černého lidu“), Strýčka Mišu („Mladá léta“), Kalafunu („Strakonický dudák“), Otto Franka („Deník Anny Frankové“), Antonína Řápka („Nepokojné hody svaté Kateřiny“), Otce („Matka“), Dobroslava Dostrašila („Pět a půl zázraku“), A. A. Zagoreckého („Hoře z rozumu“), Poslance („Hašek a tajný Vinca“), Kokosového ořecha („Jedničky má papoušek“), Plukovníka („Cesta kolem světa za 80 dní“), Majora („Zvony odletěly“), Emila Krauseho („Prověrka“), Komisaře („Příběh opravdového člověka“), Gavrilina („Domek z karet“), Měšťáka („Jeho urozenost pan Měšťák“) a nebo „Podobizna“.

Po práci asistenta režie („Hašek a tajný Vinca“, „Volná neděle“) režíroval Stanislav Fišer například díla „Smrt obchodního cestujícího“, „Slaměný klobouk“, „Stalo se v dešti“, „Líbej mě Katko“, „Charleyho teta“, „My Fair Lady“, „Veselá vdova“, „Dáma na kolejích“, „Hello, Dolly!“, „Šeherezáda“, „Muž z La Manchy“, „Filozofská historie“, „Šumař na střeše“, „My dva a želva“, „Mé štěstí má zlaté vlasy“, „Gentlemani“, „Loď komediantů“, „West side story“, „Malá noční hudba“, „Děvče z přístavu“, „Snílci“, „Fidlovačka“, „Tulák“, „Vídeňská krev“, „Zorba“, „Uličnice“, „Nebe na zemi“, „Děvče z předměstí“, „Divotvorný hrnec“, „Golem“, „Horalé a Krakované“, „Na tý louce zelný“ apod.

Některé hry i upravoval („Slaměný klobouk“, „Mé štěstí má zlaté vlasy“, „Děvče z přístavu“) a překládal („Veselá vdova“). Od 60. let zanechal Stanislav Fišer divadelního herectví a věnoval se už jen režii. Pouze v 60. letech a částečně i v další dekádě se objevil i před filmovou kamerou. Ovšem jeho vysilující brněnská práce mu nedovolovala často navštěvovat barrandovské nebo zlínské (bratislavské již vůbec ne) ateliéry.


18.12.1921
Ponětovice, Československo
16.10.2007
Brno, Brno, Jihomoravský kraj, Česko
Stanislav Fišer csfd

Ticho v soudní síniChladna zránaRadostné událostiKufr plný nadějíPán na inzerátNáš dědek JosefTáto, něco bouchlo!Svatá hříšniceBylo čtvrt a bude půlOsudná smyčkaDáma na kolejíchObžalovanýTřiatřicet stříbrných křepelekKolotočV těžkých dnechBakalářiDaleko, hluboko, a vysokoDobrodruh a kavalír


Aktualizace osobnostního profilu Stanislav Fišer: 26.2. 2024 12:26