Magda Křížková-Šebestová 68 let


„Zpívání je pro mne extatický zážitek.“

Musela se dobře učit, tatínek z ní vydriloval jedničkářku. V dětských rolích vydržela do čtrnácti let. V té době se objevuje v Československé televizi, například v pořadu Vlaštovka a od ní je krůček k roli v seriálu Pan Tau.

Od konce 70. 20. století let vystupovala s písničkářskými dvojicemi: Jan Burian a Jiří Dědeček; Jan Vodňanský a Přemysl Rut. Její oblíbené písničky z té doby jsou: „Co mám na srdci“, „Loučení“, „Oči“, duet „Veselé vánoce“, „Samota v expresu“ a řada dalších. V Praze byli zakázaní, a tak léta kočovali po vlastech českých a moravských ve voze trabant a přežili i vážnou dopravní nehodu. Mnoho písní z té doby bylo považováno za ztracené, protože jejich autoři a interpreti byli trpěni, ale ne vydáváni. V roce 2015 se stal malý muzikantský zázrak a na scéně se objevil Lubomír Houdek, který vlastnil mnoho nahrávek z doby, kdy vystupovala s Dědečkem a Burianem, a podařilo se vydat soubor 6 CD – „Burian & Dědeček: Na blankytném pozadí“.

Po gymnáziu vystudovala tlumočnictví a překladatelství – jazyky angličtina a ruština na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Pracovala v reklamní agentuře, tlumočila, učila angličtinu, 5 let byla zaměstnána v rádiu Svobodná Evropa, byla ředitelkou divadelní a literární agentury AuraPont. Od 90. let spolupracovala s Kanceláří prezidenta republiky, kdy připravovala Václava Havla na vystoupení v anglickém jazyce. S Kanceláří Václava Havla spolupracovala i v pozdějších letech. Působila také v oblasti PR kulturních projektů, spolupracovala s Mezinárodním festivalem animovaných filmů AniFest, kde byla tiskovou mluvčí. Věnovala se také dokumentárnímu filmu – působila v komorním občanském sdružení HAVE-a-LOOK.


13.9.1955
Praha, Československo
Magda Křížková-Šebestová csfd

Královna bublinKoljaTvrdý chlebaNejistá sezónaČerná punčochaVesničko má střediskováS tebou mě baví světDůkazNevěstaPoslední oponaPan TauMischmaschBurian vs. Dědeček13. komnataLegenda Diagnóza BrodskýJiří Suchý, Magda Křížková: Toulaví zpěváciBenefice S + ŠKavárnička aneb Dlouho jsme se neviděliKavárnička dříve narozenýchVlaštovka (pionýrská)


Aktualizace osobnostního profilu Magda Křížková-Šebestová: 5.11. 2023 00:21