Romy Schneider (1938 - 1982)


Rakušanka jejíž kariéra se odehrávala ve Francii. V mládí ztělesněním nenucenosti, ostychu, pochybností a živých úsměvů, později do sebe zahleděné, uzavřené, vyděšené a agresivní ženy. I egoismus podávala okouzlujícím způsobem a ve všech rolích hrála na maximum.

Nevěsta Evropy

V roce 1955 dobře vychovaná slečna okouzlila starého režiséra a producenta Ernsta Marischku natolik, že dostala roli snů v Sissi. Neměla zkušenosti, ale nepochybovala o sobě, protože nikdy neslyšela nic jiného než chválu. Sedmnáctiletá Romy natáčela v přesných kopiích dobových  kostýmů, na původních místech, kde se příběh udál. Bavorská princezna Elisabeth, doma řečená Sissi se měla provdat za venkovského šlechtice, její starší sestra za císaře Rakouska-Uherska. Ten se ale setkal s krásnou Sissi, z níž se tak v sedmnácti stala císařovna, která se proslavila jako chytrá, krásná a milovaná panovnice. Marischkův film a jeho další dvě pokračování předváděly velkolepé obrazy z nejkrásnějších rakouských zámků, plavby po Dunaji na lodi plné růží, zákoutí Schönbrunnu. Ve středu každého ze záběrů byla hlavní ozdobou Romy. Filmy předvedly jen krásná léta císařovny, tehdy ještě pronásledované štěstím, přesně jako byla i mladá Romy Schneider.

Filmy o Sissi se promítaly dokonce ve školách a z každého časopisu zářila přirozená, svěží Romy Schneider. Články jí předvídaly zářivou budoucnost herečky bez manýr a Romy poznala vrchol slávy, bez kterého se už nikdy nemohla obejít. Matka se svým manželem zatím podepisovala smlouvy na další a další filmy s Romy, která znala jen výhry. Články o jejích flirtech s hereckými kolegy, hlavně Horstem Bucholzem, podporující její popularitu, vycházely prakticky pod matčiným dohledem. Romy snášela do rodiny zlatá vejce. Vše se kolem ní zařizovalo, auta s řidičem pro ni přijížděla a jinde ji vysazovala, měla dost času nudit se a přemýšlet o svých snech. Její úloha a postavení jí začínalo být stále víc nesnesitelné, ale neodvážila se narušit klid rodiny, potřebovala její pohodu a vyzařující bezpečí. Po úspěchu Sissi odjela s matkou na konkurz do Hollywoodu, kde si zamilovala Disneyland a okusila první odmítnutí. Vyrovnala se s ním po svém, a zklamání ukryla za sebevědomou masku pohrdání tou směšnou rolí ve směšném hollywoodském filmu. Natáčet čtvrtý díl Sissi jí už ale připadalo jako nuda, chtěla nové výzvy a představa, že se jí šestikilová paruka vrátí na hlavu ji děsila natolik, že rodičům poprvé odmítla výnosné filmování. Vyzkoušela si vzdor.


23.9.1938
Wien, Rakousko, Německá říše
29.5.1982
Paříž, Île de France, Francie
Romy Schneider csfd

Poutnice ze Sans-SouciPřízrak láskySvědekBankéřkaSmrt v přímém přenosuPokrevní příbuzníSvětlo ženyDocela obyčejný příběhSkupinový portrét s dámouTisíc písní bez zvukuMadoŽena u oknaDůležité je milovatNevinní se špinavýma rukamaStará puškaLáska v deštiVrtohlavá ovceĎábelská trojiceLudvík BavorskýVlakCésar a RosalieZavraždění TrockéhoMax a rváčiBloomfieldKalifkaKdo?Můj milenec, můj synVěci životaBazénOtleyJe léto, půl jedenácté večerTrojitý křížZlodějkaCo je nového, kočičko?Dobrý soused SamLáska u mořePekloKardinálVítězovéBoccaccio '70Boj na ostrověForever My LoveProcesPoslání LysistratyV plném slunciAnděl na zemiKrásná lhářkaKáťaDěvčata v uniforměKristýnaPoloněžnáScampoloMiláček z PařížeRobinson nesmí zemřítSissi, císařovnina osudová létaKitty a velký světSissi, mladá císařovnaHudba pro císařePoslední štaceSissi


Aktualizace osobnostního profilu Romy Schneider: 11.11. 2023 09:24