Richard Conte (1910 - 1975)


Celým jménem Nicolas Richard Conte se narodil v Jersey City v americkém státě New Jersey jako syn italsko – amerického holiče. Předtím, než se stal profesionálním herecem, vystřídal řadu zaměstnání – byl napříkald řidičem náklaďáku, úředníkem na Wall Street nebo zpívajícím číšníkem v oblasti Connecticutu. Právě práce zpívajícího číšníka ho přivedla k divadelní práci v New Yorku, kde ho v roce 1935 objevili herci Elia Kazan a Julius Garfinkle (později známý jako John Garfield) z New York City´s Group Theatre. Právě Kazan tehdy pomohl Richardovi získat stipendium na studium herectví v Neighborhood Playhouse, kde Richard exceloval. V roce 1939 zaznamenal svůj debut na Broadwayi v představení Moon over Mulberry Street a začal se poté objevovat i v dalších divadelních hrách. Jeho práce v divadle ho nakonec přivedla i k filmu.

Během 50. let se ale stal z Richarda herec převážně béčkových filmů. Objevil se například ve snímku THE BLUE GARDENIA (1953) a o rok později v HIGHWAY DRAGNET. Poté, co skončil jeho kontrakt se společností Fox, jeho kariéra poněkud upadla, protože žánr temných „noir“ filmů se zdál být v tu chvíli vyčerpán, ale Richard předvedl výborný výkon jako zkažený, ale filozoficky orientovaný gangster v temné filmové klasice Josepha H. Lewise nazvané THE BIG COMBO (1955).

Poté se Richard dál a často objevoval v televizi. V 60. letech ho Frank Sinatra obsadil do dvou svých detektivních filmů, a to: TONY ROME (1967) a ŽENA V MOŘI (1968). Richard ale poté přesídlil do Evropy, kde v Jugoslávii natočil nízkorozpočtový válečný snímek OPERATION CROSS EAGLES (1968), ve kterém si i sám zahrál.

Richardovou poslední velkou hollywoodskou rolí byla role Dona Barziniho, velkého rivala Dona Corleoneho, ve snímku KMOTR. Zajímavostí je, že společnost Paramount, která snímek produkovala, původně uvažovala právě o Richardovi jakožto o představiteli titulní role. Titulní roli však nakonec získal Marlon Brando, který za ni dostal i Oscara. Po KMOTROVI se Richard objevil ještě v několika evropských filmech.


24.3.1910
Jersey City, New Jersey, USA
15.4.1975
Los Angeles, California, USA
Richard Conte csfd

Kmotr 1, 2, 3Krutý ŘímKrvavá magieLa encadenadaUrlo nelle tenebre, UnPoliziotto è marcio, IlTenkrát v New YorkuAnna, quel particolare piacereBoss - Smrt na zakázkuL'onorata famigliaMilano trema - la polizia vuole giustiziaMůj bratr AnastasiaTony ArzentaKmotrThe ChallengersExplosionOperace komanda OrelSentenza di morteŽena v betonuHotelTony RomeÚtok na Queen MaryExtraña invasiónNejvětší příběh všech dobSynanonCircus WorldEyes of Annie Jones, TheKdo to spal v mé posteli?Dannyho jedenáctkaPepeThe Gambler, the Nun and the RadioPřišli do CorduryMořská zeďThe Brothers RicoFull of LifeBengaziI'll Cry TomorrowLittle Red MonkeyNew York ConfidentialTarget ZeroThe Big ComboThe Big Tip OffHighway DragnetMask of DustDesert LegionSlaves of BabylonThe Blue GardeniaThe FighterThe RaidersHollywood StoryThe Raging TideUnder the GunThe Sleeping CityBig JackDálnice zlodějůHouse of StrangersVe víruPláč městaVolejte Northside 77713 Rue Madeleine


Aktualizace osobnostního profilu Richard Conte: 18.11. 2023 11:37