Dean Martin (1917 - 1995)


“Piju, protože moje tělo prostě vyžaduje, potřebuje alkohol. Nepiju já, to moje tělo se opíjí.”

Playboy ho nedávno nazval "nejvíce 'cool' mužem, který kdy žil.“ Deanův vliv na generace hudebních fanoušků dnes o míle předběhl jeho dřívější pověst ”sukničkáře”, ”násosky z Rat Pack” nebo ”pobrukujícího si chlápka od Jerryho Lewise.” Jeden z nejznámějších zástupců šoubyznysu 50. a 60. let vynikal na jevišti, hudebních nahrávkách, ve filmu i televizi. Ve své době to byl Pan zpěvák a jeho smyslný až lehce mysteriózní hlas okouzluje i nadále.

Jeho dětství nebylo tím, co si pod tímto pojmem obvykle představujeme. Syn holiče-imigranta Dino Paul Crocetti mluvil do svých pěti let pouze italsky a v šestnácti skončil se školou. První, drsné kapitoly jeho životopisu připomínají – z dnešního pohledu - začátky nějaké hip-hopové hvězdy: rozvážel pašovaný alkohol, pracoval u pumpy, jako krupiér v ilegálních nálevnách, v ocelárně a pod přezdívkou Kid Crochet krátce zakusil i atmosféru uvnitř boxerského ringu, což mu sice vyneslo jen o málo víc než zlomený nos, zjizvený ret a polámané prsty, ale díky své ”podzemní” praxi měl kontakty na majitele klubů (potažmo mafiánské bosse...) a získal tak i svoji první zpěváckou štaci.

“Až na jedenáct jsem zvítězil ve všech zápasech.” - “A kolik jich celkem bylo?” - “Tucet.”


7.6.1917
Steubenville, Ohio, USA
25.12.1995
Beverly Hills, California, USA
Dean Martin csfd

Half NelsonVelký závod 2Christmas at Sea WorldLadies and Gentlemen... Bob Newhart, Part IITajný závodShirley MacLaine... 'Every Little Movement'JoysLucy Gets LuckyMr. RiccoZúčtováníSomething BigJack Benny's Twentieth Anniversary SpecialLetištěBandolero!Dům sedmi rozkošíHow to Save a Marriage (And Ruin Your Life)Pět smrtících karetKrutá nocMovin' with NancyThe AmbushersMurderers' RowThe SilencersZa řekou je TexasManželství na druhý pokusSynové Katie ElderovéDolarová manželstvíLíbej mne, hlupáčkuRobin a 7 maskovanýchHračky na půděKdo to spal v mé posteli?Pojď si zařáditČtyři z TexasuSergeants 3The Road to Hong KongWho's Got the Action?AdaAll in a Night's WorkBells Are RingingDannyho jedenáctkaPepeWho Was That Lady?CareerRio BravoMladí lviSome Came RunningTen Thousand BedroomsHollywood or BustPardnersArtists and ModelsYou're Never Too Young3 Ring CircusLiving It UpMoney from HomeScared StiffThe CaddyJumping JacksRoad to BaliSailor BewareThe StoogeThat's My Boy


Aktualizace osobnostního profilu Dean Martin: 10.4. 2024 15:11