Lena Horne (1917 - 2010)


Legenda světové jazzové scény, americká zpěvačka, herečka, a majitelka mnoha ocenění na Americké hudební scéně, nejlepší vokalistka 1961, nejlepší pěvecký výkon v opeře Porgy a Bess 1962, nejlepší zpěvačka za rok 1981 - Live on Broadway, cena Grammy za The Lady and Her Music, Best jazz vocal - My Life Jazz 1988, vítězka za rok 1989 - Lifetime Achievement Award, nejlepší jazzová zpěvačka v roce 1995 cena Grammy, cena americké vydavatelské asociace spol. skladatelů ASCAP za přispění hudbou, zpěvem a zábavou v roce 1987, Cena J.F. Kenedyho za mimořádnou tvorbu a talent, Drama desk Award - cena za vynikající herečku - Lady and Her Music, Tony Awards za Jamaicu v roce 1957.......spolupracovala s jazzovými, světově proslulými hudebníky a skladateli: Artie Shawem, Teddy Wilsonem, Billy Strayhornem, Duke Ellingtonem, Charlie Barnetem, Benny Carterem a Billy Eckstinem.

Horne se stala v roce 1933 členkou sboru Cotton Clubu v New Yorku, a od jara 1934 již zpívala s Noble Sissle orchestrem, se kterým cestovala a vystupovala po USA. Od roku 1940 natáčela v radiu a první gramodesku u firmy RCA natočila v roce 1941. Mimo koncertní a pěveckou dráhu v drahých nočních klubech podepsala Lena smlouvu s Metro Goldwyn Mayer a stala se první afroamerickou zpěvačkou s bílou vizáží, která podepsala dlouhodobou smlouvu s tímto filmovým gigantem. Debutovala v Panama Hattie  1942 a známou se stala o rok později ve Stormy Weather, Thousands Cheer 1943, I Dood to, Boogie Woogie, Dream, Broadway Rhythm a Two Girls and a Sailor  1944, nebo Ziegfeld Follies 1946, Words and Music 1948, Vévodkyně z Idaho 1950, Meet Me in Las Vegas 1956, naposledy stanula před kamerou ve třetím vydání hollywoodských skečů, tance, skladeb That's Entertainment! v roce 1994.

Pravdou je, že přes veškeré Leniny klady a umění, nedostala nikdy jako afro-míšenka žádnou hlavní roli ve filmu, z čehož byla postupem času čím dál víc rozčarovaná. Navíc její jistá izolace pramenila i ze skutečnosti, že dávala najevo své politické názory v hnutí za občanská práva, za které byla jeden čas na černé listině. Lena se tedy vrátila k práci do nočních klubů, a pořádá koncerty v USA, Kanadě, Evropě, je častým hostem v Las Vegas, vystupuje v Brazílii v Carioca klubu v Riu. Koncertuje s Judy Garland, Frankem Sinatrou, Deanem Martinem, Harry Belafontem, Sammy Davisem Jr., natáčí i TV speciály v USA i Anglii pro BBC. Hraje např. v The Muppet Show, Sesame Street, Cosby Show, nebo Different World. Po dlouhém a úmorném světovém turné v roce 1982 se Lena rozhodla pro odchod do důchodu, ale v roce 1984 je opět zpět, se stejnojmenným názvem, kterým se honosila její gramodeska - Lady and Her Music, vystupuje po 41 městech v USA a Kanadě. Byla také v Londýně, a celá koncertní šňůra byla ukončena ve Stockholmu, 14. září 1984.

Rok 1990 nachází Lenu Horne aktivní, a natáčející v nahrávacím studiu, což bylo už tenkrát vzhledem k jejímu věku naprosto obdivuhodné. V roce 1998, ve věku 81 let vydala další album Being Myself, a v roce 2000 se vrátila do nahrávacího studia spolupracovat na albu se skladbami jazzové klasiky od Duka Ellingtona. V roce 2005 vyšla sbírka vzácných, dosud nevydaných nahrávek legendární Leny.


30.6.1917
Brooklyn, New York City, New York, USA
9.5.2010
Manhattan, New York City, New York, USA
Lena Horne csfd

Strange FrameAn Evening with Lena HorneSinatra DuetsČarodějSmrt pistolníkaMeet Me in Las VegasA.N.T.A. Album of 1955Duchess of IdahoWords and MusicMantan Messes UpTill the Clouds Roll byZiegfeldův kabaretBroadway RhythmDvě děvčátka a námořníkBouřlivé počasíChata na nebesíchI Dood ItSwing FeverThousands CheerPanama HattieThe Duke Is TopsCosby ShowSanford and SonStorm In My Heart⁩‭Brush with Life: The Art of Being Edward BibermanFrank Sinatra & Friends - Together On StageAndy Williams: My Favorite DuetsThat's Entertainment!: The Masters Behind the MusicalsSinatra: The Classic DuetsWar Stories with Oliver NorthLena Horne: In Her Own WordsCentury of Women, AThat's Entertainment! III Behind the ScreenTo je zábavaEntertaining the TroopsNowHeart of Show Business, TheThe Twentieth CenturySome of the BestBoogie - Woogie DreamDTV: Golden OldiesStudio Visit83. Annual Academy Awards2nd Annual Soul Train Lady of Soul AwardsAll-Star 25th Birthday: Stars and Street Forever!The 36th Annual Grammy Awards1993 Essence AwardsAretha Franklin: DuetsThe 65th Annual Academy AwardsThe Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing ArtsThe 15th Annual NAACP Image AwardsThe 37th Annual Tony AwardsNight of 100 StarsThe 35th Annual Tony AwardsAmerica Salutes Richard Rodgers: The Sound of His MusicTomorrow Coast to CoastThe Engelbert Humperdinck ShowThe Kraft Music Hall


Aktualizace osobnostního profilu Lena Horne: 24.2. 2024 18:13