Victor McLaglen (1886 - 1959)


“Hraní mě nikdy nepřitahovalo, fušoval jsem do toho jenom kvůli penězům. Myslel jsem si, že tenhle komediantský byznys je pod úroveň muže, který se tehdy jevil jako schopný boxer.” (o svých začátcích)

O čtyři roky později odjel do Kanady, kde se živil prací na farmě a s několika pozoruhodnými úspěchy taky jako zápasník a boxer těžké váhy ('Sharkey' McLaglen). Jeho životní boxerské skóre, pokud je známo, bylo 11-6-1, z toho devět (!) KO. Jedním z jeho nejslavnějších zápasů byla šestikolová exhibice ve Vancouveru s tehdy čerstvým šampiónem těžké váhy Jackem Johnsonem v roce 1909. Pod pseudonymem Paul Romano pak v roce 1911 boxoval v Missouri čtyři kola proti dřívějšímu šampiónu Jessemu Willardovi. Mezi zápasy se předváděl v různých vaudevillech, westernových show a cestoval s cirkusem (Spojené státy, Austrálie, Jižní Afrika), který mj. nabízel pětadvacet dolarů tomu, kdo s ním vydrží boxovat tři kola.

V roce 1913 se vrátil do Anglie a během 1. světové války údajně sloužil na Středním východě u Královských irských mušketýrů a v době britské okupace dnešního Iráku jednu dobu šéfoval bagdádské vojenské policii. Pokračoval v boxování a v roce 1918 byl prohlášen britskoarmádním šampiónem těžké váhy. Po válce se chtěl dále věnovat boxu, ale přišla vcelku významná role v dobrodružném THE CALL OF THE ROAD (1920) a nevedl si vůbec špatně. Stal se populárním představitelem hlavních rolí v britských němých filmech a za pár let mu byla nabídnuta role v americkém westernu THE BELOVED BRUTE (1924). Vynikal v rolích opilců. Stejně snadno se ovšem zhostil role chuligána jako džentlmena. Proslavil ho zejména režisér John Ford, který ho často obsazoval: představoval většinou urostlé Iry a vedle jeho ramenaté postavy (měřil 191 cm) se zdál malý dokonce i John Wayne.

V roce 1932 založil McLaglen ve Státech polovojenský jezdecký klub “Light Horse Brigade” ("vojenská organizace sloužící k propagaci amerikanismu a boji proti komunismu a protiústavnímu radikalismu”) a podobně laděnou jednotku motorkářů. Podle mnohých tím jen demonstroval svoje sympatie k fašistům. Hlavní náplní McLaglena a jeho “brigádníků” většinou však jen bylo ve svých typických uniformách mašírovat po oblíbených restauracích a barech. Později to byli tzv. “Hollywood Hussars”, jejichž vážným záměrem bylo vtrhnout do sovětské Gruzie, kde měli zajistit vrtná práva pro americké naftaře, kteří financovali celý jejich podnik. K invazi “husarů” nikdy nedošlo, jejich nejokázalejší akcí byl pochod ulicemi Los Angeles před úřad novinového magnáta Williama Randolpha Hearsta, kde ho pak za jeho protikomunistické články sborově opěvovali.


10.12.1886
Tunbridge Wells, Kent, England, Velká Británie
7.11.1959
Newport Beach, California, USA
Victor McLaglen csfd

Gli italiani sono mattiSea FuryThe AbductorsCesta kolem světa za osmdesát dníBengaziCity of ShadowsLady Godiva of CoventryMany Rivers to CrossPrinc ValiantTrouble in the GlenFair Wind to JavaTichý mužRio GrandeMěla žlutou stužkuFort ApacheCalendar GirlThe Foxes of HarrowThe Michigan KidWhistle StopLove, Honor and GoodbyeRough, Tough and ReadyPrincezna a pirátRoger Touhy, GangsterTampicoForever and a DayCall Out the MarinesChina GirlPowder TownBroadway LimitedDiamond FrontierSouth of Pago PagoEx-ChampFull ConfessionGunga DinKapitán FuryPacific LinerRioRivalovéThe Big GuyBattle of BroadwayThe Devil's PartyWe're Going to Be RichAli Baba Goes to TownNancy Steele Is Missing!Rekrut Willie WinkieSea DevilsThis Is My AffairKlondike AnniePod dvojí vlajkouPravý mužDenunciantProfessional SoldierThe Great Hotel MurderUnder PressureDick TurpinMurder at the VanitiesNo More WomenThe Captain Hates the SeaWharf AngelZtracená patrola


Aktualizace osobnostního profilu Victor McLaglen: 6.4. 2024 14:18