Piper Laurie (1932 - 2023)


„Pokud bych zůstala v Hollywoodu, musela bych se zabít. Nebo někdo by mě tu laskavost musel udělat za mě". Piper Laurie /vl.jménem Rosetta Jacobs/ je americká filmová a divadelní herečka známá především pro účinkování v seriálu TWIN PEAKS /1990-1991/ nebo ve filmech THE HUSTLER /1961/, CARRIE /1976/ nebo CHILDREN OF A LESSER GOD /1986/, za které byla nominována na Oscara. Za ztvárnění postavy Catherine Martell ze seriálu Twin Peaks získala v roce 1991 Golden Globe Award.

Kvůli nedostatku zajímavých rolí se odhodlala přestěhovat do New Yorku a studovat herectví a zároveň hledat práci v divadle nebo v televizi. Objevila se v komedii Twelfth Night, v televizní hře DAYS OF WINE AND ROSES /1958/ nebo v dramatu WINTERSET /1959/. Díky nabídce k točení filmu THE HUSTLER /1961/ s Paulem Newmanem se vrátila zpět do Hollywoodu a díky roli byla nominována na Oscara pro nejlepší herečku. Nicméně po tomto úspěchu i nadále nepřicházely zajímavé nabídky, tak se s manželem opět přestěhovala do N.Y.

Až do roku 1976 nehrála v žádném celovečerním filmu, než přijala nabídku hrát jednu z hlavních rolí ve filmu podle stejnojmenného románu Stephena Kinga, CARRIE /1976/. Za tuto roli byla opět nominována na Oscara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. Tato role ji v podstatě vrátila zpět na filmové výsluní a do showbusinessu.

Po rozvodu v roce 1981 se Laurie přestěhovala do Californie a v roce 1986 obdržela svou třetí nominaci na Oscara za ztvárnění Mrs.Norman v romantickém dramatu CHIDLREN OF A LESSER GOD /1986/. Ten samý rok získala cenu Emmy za roli Annie Gilbert v TV filmu PROMISE.


22.1.1932
Detroit, Michigan, USA
14.10.2023
Los Angeles, California, USA
Piper Laurie csfd

Mladý gangsterSnapshotsBad Blood... the HungerPodzimní úplněkSyčák HesherKdo zachrání Grace B. JonesovouHounddogBad BloodMrtvá dívkaSamá chválaObžalovanáPoslední šancePosedlostCarrie 2: ZuřivostKdo seje vítrMao Game, ThePalmer's Pick UpFakultaIntensitySt. Patrick's DaySámVánoční vzpomínkaIn the Blink of an EyeThe Road to GalvestonBoj o JessicuKřižovatka smrtiLuční harfaShadows of DesireLove, Lies & LullabiesTraumaZápas s HemingwayemBohatí láskouStoryvillePeníze jinýchJeho synSni svůj krátký senHříšný tygrJdi za světlemSchůzka se smrtíDistortionsBohem zapomenuté dětiPromiseLíbá, MaryNávrat do země OzToughloveMae WestMacbethThe BunkerSkagTim, opravdová láskaRainbowThe Boss' SonIn the Matter of Karen Ann QuinlanRubyCarrieWoman's Rebel, AHazardní hráčKelly and MeUntil They SailNinth Day, The


Aktualizace osobnostního profilu Piper Laurie: 14.11. 2023 07:46