Janusz Strachocki (1892 - 1967)


Janusz Strachocki byl polský herec a divadelní režisér. V roce 1911 absolvoval Gymnázium Wojciecha Górského ve Varšavě. V letech 1912–1913 studoval zpěv na konzervatoři v Berlíně, ale nemoc mu zabránila v pěvecké kariéře. Na podzim roku 1913 se stal studentem Aplikační školy v Teatrach Rządowych ve Varšavě a v prosinci debutoval v Divadle Rozmaitości a divadle Letniego.

Po vypuknutí války byl s rodinou evakuován do Ruska, kde v roce 1915 nastoupil do Polskiego divadla Arnolda Szyfmana v Moskvě. Po válce vystupoval v divadlech ve Varšavě. Ve 30. letech hrál a režíroval také v divadlech v Lodži a Lvově.

Období německé okupace strávil ve Varšavě. Byl obchodníkem, dělníkem v továrně na polévku a číšníkem. Patřil k podzemní polské armádě a spolupracoval s její rozvědkou.

Na konci 2. světové války založil první poválečnou polskou hereckou školu – Miejskou Szkołu Dramatycznu ve varšavské čtvrti Praga. V dubnu 1947 se transformovala na Státní hereckou akademii a jejím rektorem se stal Aleksander Zelwerowicz. Strachockimu bylo nabídnuto vedení divadelní společnosti Stefana Jaracze v Olsztyně. Nabídku ministerstva kultury a umění přijal.


8.2.1892
Varšava, Polsko
29.12.1967
Varšava, Polsko
Janusz Strachocki csfd

NiekochanaRomance pro křídlovkuCena za láskuMam tu swój domO dvou, kteří ukradli měsícČetař KaleňKřižáciŠťastlivecKdo zrazujeWarszawska syrenaNezvaní hostéPod frygickou hvězdouHledal jsem pravduJasne lanyUlan ksiecia JózefaWiatr od morzaCud nad WisłąNa jasnym brzegu


Aktualizace osobnostního profilu Janusz Strachocki: 3.12. 2023 13:06