Růžena Elingerová


Růžena Ellingerová – Elingerová – Asmusová, se narodila v Brně Janovi a Poldě Ellingerovým. Otec Jan byl železničář, matka Poldynka byla v domácnosti. Spolu s mladším bratrem Janem vystupovali již jako děti v dětských divadelních představeních. Bratr Jan Ellinger vystudoval v Brně vysokou školu, je inženýrem. Je výborný malíř-amatér krajinář, a hraje dobře na housle.

Po Psotově smrti přijala se svým mužem operním zpěvákem Rudolfem Asmusem (evropským specialistou na postavy v operách Leoše Janáčka, ovšem především jedinečný pan revírník v opeře Liška Bystrouška) - angažmá v ND v Praze v roce 1953. Uplatnila zde svůj osobitý výraz, dramatický projev, smysl pro interpretaci mimořádně vyhraněných typů. Byla macechou, i zlou sestrou v Popelce 1953, Odilií, nebo Odettou v Labutím jezeře 1955, Terezou v Plamenech Paříže 1956, Frygií ve Spartakovi 1957, Emilií v Othelovi 1959, Candelas v Čarodějné lásce 1960 nebo role "svůdnice" v Marnotratném synovi 1963 a.j. Získala 1. cenu na Celostátní soutěži v Mariánských lázních. V letech 1968–87 byla zaměstnána v Národním divadle v Praze jako pohybový poradce, asistent režie, choreografie v činohře a opeře poddílela se na cca 50 inscenacích. Kolegyněmi Růženy Elingerové byly významné primabaleríny: Mira Figarová, Věra Vágnerová, Jiřina Šlezingerová, Olga Skálová, Zora Doskočilová, Kateřina Gratzerová a tanečníci: Miroslav Kůra, Jiří Němeček, Jiří Nermut, Viktor Malcev, Rudolf Karhánek, Dmitrij Barskij, Mojmír Miler, Bohumil Čekan a Jozef Zajko.

Z manželství s Rudolfem Asmusem se jí narodila dcera Kateřina v roce 1953. Barytonista Rudolf Asmus dostal po čase nabídku do Komické opery v Berlíně, kam z Národního divadla v Praze odešel. I když stejnou nabídku dostala i jeho manželka, Růžena zůstala věrná domovské scéně ND v Praze, takže po několika letech se oba umělci rozvedli. Rudolf Asmus byl ale velikou Růženinou láskou, takže se do konce svého života už znovu neprovdala. V roce 1968 podepsala "2 000 slov", a od té doby měla z politických důvodů velké problémy - především pracovní. Růžena Ellingerová byla velmi čestný člověk, a proto si stála za svým přesvědčením a názorem. K problémům pracovním se bohužel po čase přidaly i problémy zdravotní a psychické. Primabalerina Růžena Asmusová-Ellingerová zemřela zřejmě dne 27.5.1994 ve věku 68 let. Podle lékaře byla nalezena ve svém bytě až po několika dnech. Ve svém bytě na Vinohradech totiž žila v posledních letech sama. Její dcera Kateřina byla vynikající návrhářkou divadelních kostýmů pro balet i operu. V současné době žije v Itálii, kde je provdána a má syna.

Růžena Elingerová csfd

Revue v mlzeRusalka


Aktualizace osobnostního profilu Růžena Elingerová: 6.12. 2023 13:30