Ben Turpin (1869 - 1940)


“Jsem Ben Turpin; vydělávám 3000 dolarů týdně.” (20. léta)

V novinách ho jednou zaujal inzerát, ve kterém měli zájem o nějaká komediální vystoupení a spolu s partnerem byl úspěšný. Sólově pak účinkoval v různých estrádních turné i pod cirkusovými stany. Pravidelně bavil obecenstvo svými ráznými kousky, prudkými pády na zadnici a samozřejmě svýma očima (mimo typického pohledu ho charakterizovala drobná šlachovitá postavička a kartáčový knírek). Šilhat prý začal, jak sám uvedl, po jedné nehodě a byl přesvědčený, že tato vada byla podstatou celého jeho komického projevu. Podle jiných pramenů ho pravé oko přestalo poslouchat během předvádění šilhající postavy v úspěšné estrádě Happy Hooligan. Je ironií, že právě toto postižení posílilo jeho postavení komika a díky němu si také vydobyl renomé.

Na plátnech se poprvé představil už před více než sto lety. V roce 1907, kdy se také ve svých osmatřiceti letech poprvé oženil, se v Chicagu zrodilo studio Essanay, u kterého od jeho počátků působil v různých roličkách a komických skečích; pro Essanay pracoval navíc i jako vrátný. V roce 1912 byl již u filmu zavedenou, ne-li vedoucí osobností, dával rozhovory a psal články pro nové filmové časopisy (první z nich byl založen rok předtím).Kolegové vzpomínali, že se snad po každém úderu do hlavy díval do zrcadla, aby se ujistil, zda stále ještě šilhá. Turpin byl zbožným katolíkem a jeho spolupracovníci ho příležitostně popichovali vyhrožováním, že se budou modlit, aby se jeho zrak upravil (a tím ho připravil o živobytí). Své slavné oči si dokonce nechal pojistit u Lloyda v Londýně na 25 tisíc dolarů. Turpin vytvořil rázovitý styl fyzicky náročné komedie zahrnující mj. už zmiňované komicky působící, ovšem náročné pády na zadek, které ohromovaly dokonce i jeho soudruhy z tvrdého světa němé grotesky. Jednou z jeho specialit byl kotrmelec vzad, který pojmenoval “stoosmička” (podle přemetu o 180 stupňů) a který byl schopen předvádět až do svých šedesáti.

V roce 1915 se u Essanay objevil Charlie Chaplin, který předtím točil u průkopníka americké grotesky, Macka Sennetta a studio udělalo z Turpina jeho filmového společníka. Chaplin zde pomalu vyzrával ve zdatného filmaře, pracoval pomalu a intuitivně - Turpinovi se jeho metody nelíbily; vyznával přímočaré gagy spíše než promyšlenou komiku. Duo Chaplin-Turpin nemělo dlouhého trvání, skončilo Chaplinovým odchodem do Kalifornie k Mutual (producentské neshody). Vzájemná spolupráce ale Turpinovi něco přinesla: po natočení dvoukotoučové (37-minutové) grotesky BURLESKA O CARMEN (1915) s Chaplinem, Essanay dotočilo s Benem další scény, přidalo některé Chaplinem již vyřazené, film finálně získal dvojnásobnou délku a mohl být uveden jako celovečerní (to bylo v roce 1916, Chaplinovi se tato verze nelíbila, nicméně až do roku 1990 se distribuovala právě tato, a až poté byla zrekonstruována ta původní, z roku 1915). Po Chaplinově odchodu Essanay přežívalo už jen několik let. Turpin si byl zřejmě brzy vědom nastalé situace; začal točit dvoukotoučové komedie u společnosti Vogue. K ruce mu byl i dřívější komik z Essanay, Paddy McQuire. Řada Turpinových komedií u Vogue byla z čistě komerčních důvodů uváděna opakovaně pod různými názvy.


19.9.1869
New Orleans, Louisiana, USA
1.7.1940
Santa Monica, California, USA
Ben Turpin csfd

Tobo the Happy ClownÇa c'est du cinémaLaurel a Hardy na mořiHollywood CavalcadeLaw of the WildHypnotizedMillion Dollar LegsUčiň mě hvězdouAmbassador BillCracked NutsDobrodružství o půlnociHrazda smrtiPřehlídka láskyShow of ShowsA Woman's WayThe Wife's RelationsThe College HeroA Prodigal BridegroomHogan's AlleySteel PreferredShriek of Araby, TheA Small Town IdolHome TalentMolly O'Down on the FarmMarried LifeYankee Doodle in BerlinLove and TroubleSweedie Goes to CollegeSweedie and Her DogSweedie's FinishSweedie's SuicideTwo Hearts That Beat as TenGolf Champion 'Chick Evans' Links with SweedieMadame Double XSweedie Collects for CharitySweedie Learns to SwimSweedie Springs a SurpriseSweedie and the Double ExposureSweedie and the HypnotistSweedie and the LordSweedie the SwatterSweedie's SkateTheir Cheap VacationSlaphappyŽivotní styl první republikyChaplin's Art of ComedyThe Funniest Man in the WorldDny vzrušení a smíchuHollywood: The Golden YearsZlatý věk groteskyScreen Snapshots: Memories of Famous Hollywood ComediansFifty Years Before Your EyesDown Memory LaneScreen Snapshots Series 25, No. 8: Looking BackScreen Snapshots Series 17, No. 1Voice of Hollywood No. 8, TheScreen Snapshots, Series 3, No. 17Screen Snapshots, Series 3, No. 25


Aktualizace osobnostního profilu Ben Turpin: 25.2. 2024 08:40