Busby Berkeley (1895 - 1976)


Busby Berkeley se narodil 29. listopadu 1895 v Los Angeles. Již odmala vyrůstal v divadelním prostředí – matka byla herečka, otec režisér a producent divadelních her. Po absolvování vojenské akademie se Berkeley přihlásil jako dobrovolník do 1. světové války a byl odvelen do Francie. Po válce se vrátil do USA, kde se mu prostřednictvím režiséra Johna Cromwella podařilo získat hlavní roli v divadelní hře THE MAN WHO CAME BACK. Tato role mu vydržela rok, pak přechází na operetní role a začíná pracovat také jako divadelní režisér. Nejvíce času věnoval muzikálům, jež se později staly základem jeho filmové tvorby.

Typické pro jeho filmy bylo používání nadhledu, k němuž používal kameru umístěnou pod stropem studia. Díky tomu bylo možné zachytit tanečníky uspořádané do obrovských ornamentů jako celek, čímž bylo působení celé taneční scény umocněno. V jeho práci s kamerou lze rozpoznat určité prvky moderny (např. používání zrcadlových ploch, na nichž se odráží celá uskupení tanečníků). Typickými hvězdami Berkeleyho filmů jsou Ruby Keelerová a Dick Powel. Berkeley spolupracoval také s Judy Garlandovou, Mickey Rooneym, Eleanor Powellovou (LADY BE GOOD, 1941) a Gene Kellym (FOR ME AND MY GAL, 1942).

K jeho nejznámějším filmům patří: ZLATOKOPOVÉ (GOLD DIGGERS, 1933), FOOTLIGHT PARADE (1933), GOLD DIGGERS OF 1935 (1935), TAKE ME OUT TO THE BALL GAME (1949, v Anglii byl tento film uveden pod názvem EVERYBODY´S CHEERING) – do hlavních rolí byli obsazeni Frank Sinatra a Gene Kelly, BABES ON BROADWAY (1949), MILLION DOLLAR MERMAID (1952) - známá je scéna s vodním baletem s Esther Williamsovou. Busby Berkeley zemřel ve věku 81 let dne 14. března 1976.


29.11.1895
Los Angeles, California, USA
14.3.1976
Palm Springs, California, USA
Busby Berkeley csfd

Annie Get Your GunLáska s potížemiCinderella JonesChata na nebesíchGirl CrazyThe Gang's All HereFor Me and My GalBabes on BroadwayBlonde InspirationZiegfeld GirlForty Little MothersStrike Up the BandBabes in ArmsFast and FuriousThey Made Me a CriminalComet Over BroadwayGarden of the MoonHollywood HotelMen Are Such FoolsThe Go-GetterGold Diggers of 1937Stage StruckBright LightsGold Diggers of 1935I Live for LoveDamesShe Had to Say YesThe PhynxFootlight ParadeZlatokopové z roku 1933Odborník na láskuYou Must Remember This: The Warner Bros. StoryBrother, Can You Spare a Dime?Trip Thru a Hollywood Studio, AWe Must Have MusicThings You Never See on the ScreenAnd She Learned About Dames


Aktualizace osobnostního profilu Busby Berkeley: 5.11. 2023 11:02