Robert Montgomery (1904 - 1981)


Herec Robert Henry Montgomery Jr. se narodil v New Yorku, Beacon 21. 5. 1904 do velice bohaté a privilegované rodiny, což se později a naprosto nenávratně zvrátilo, když otec zemřel a zůstaly po něm jen dluhy. Robert sice vystudoval střední školu, ale poté, co se takzvaně od něho i rodiny štěstěna odvrátily pracoval na různých místech jen aby se uživil. Pokoušel se psát, ale jako spisovatel nebyl moc úspěšný, a tak mu kamarád poradil, aby se pokusil o místo u filmu.

K filmu se vrátil, právě tak jako John Wayne, po příjezdu z armády a natočili pro MGM v režii Johna Forda They Were Expendable, 1945. Montgomery se velice zajímal o režii a ta mu byla umožněna snímkem, který byl jeho režijním debutem v roce 1947  Dáma v jezeře. Stal se tak nezávislým režiserem. V době McCarthyho aféry se vyskytoval více za kamerou než před ní, a spolupracoval výhradně s TV. Z té doby byly velmi populární zábavné pořady Robert Montgomery Presents, za které získal  Emmy za nejlepší hraný program v roce 1953. Za nejlepší režii na Broadwayi získal  cenu Tony v roce 1955 v divadelní hře The Desperate Hours. Už tehdy s ním v TV spolupracovala jeho dcera Elizabeth Montgomery, která se později proslavila jako kouzelnice Samantha po boku Harryho Laggmanna (seriál Dallas  J.A.), v komediálním seriálu Kouzelnice Samantha, v USA vysílaném  jako Bewitched, 1964. Jako herec natočil 69 filmů.

Robert Montgomery byl dvakrát ženatý. První manželka byla Elizabeth Allen od roku 1928 do roku 1950, měli dvě děti, syna Roberta a dceru Elizabeth, kteří se později také stali herci. Druhou manželkou se stala  Elizabeth Grant Harkness přezdívaná Buffy, od roku 1950 do jeho smrti. Zdá se také, že se geny nezapřely a Montgomery se stal mimo jiné členem představenstev v  několika velkých korporacích od roku 1960, např. RH Macy a Comp.  a Milwaukee - telefonní společnosti.

Montgomery platil ve společnosti a v Hollywoodu  všeobecně, za nejlépe oblékaného muže a jako arbitra elegance ho napadlo  vytvořit další, velmi zajímavou funkci - stal se oficiálním konzultantem prezidentů při jejich vystupování pro veřejnost a  v televizi. Na svém kontě jako poradce měl prezidenty Dwighta D.Eisenhowera, Richarda Nixona, Johna Fitzgeralda Kenedyho. Robert Montgomery zemřel na rakovinu dne 27.9.1981 v New Yorku ve věku 77 let. Jeho zajímavé motto uvádím na závěr a myslím, že by se s ním měla ztotožňovat řada umělců, kterým sláva moc stoupla do hlavy:


21.5.1904
Beacon, New York, USA
27.9.1981
New York City, New York, USA
Robert Montgomery csfd

Hodiny odvahyYour WitnessOnce More, My DarlingJune BrideThe Saxon CharmDáma v jezeřeOsedlej růžového koněByli obětovániPan Smith s manželkouRage in HeavenUnfinished BusinessZáhadný pan JordanBusman's HoneymoonThe Earl of ChicagoUkradený rukopisThe First Hundred YearsThree Loves Has NancyYellow JackEver Since EveLive, Love and LearnNight Must FallThe Last Of Mrs. CheyneyPetticoat FeverPiccadilly JimTrouble for TwoBiography of a Bachelor GirlVanessa: Her Love StoryŽeny a milenkyForsaking All OthersFugitive LoversHide-OutRiptideThe Mystery of Mr. XAnother LanguageGoing HollywoodHell BelowMade on BroadwayNoční letWhen Ladies Meet-But the Flesh Is WeakBlondie of the FolliesFaithlessLetty LyntonLovers CourageousInspiraceMan in Possession, ThePrivate LivesShipmatesStrangers May KissThe Easiest WayLove in the RoughOur Blushing BridesRozvedenáSnadno a rychleThe Big HouseThe Sins of the ChildrenWar NurseBingo, děvče z pralesaHad v rájiRozpoutaná vášeň


Aktualizace osobnostního profilu Robert Montgomery: 5.11. 2023 07:02