Tomáš Kočko 52 let


Osobitý písničkář, zpěvák, skladatel, aranžér a badatel v oblasti původní moravské a slovanské umělecké tvorby, historie i religionistiky, Tomáš Kočko, se narodil 4. března 1972 ve Frýdku-Místku.

V rámci studia inscenoval opery Pimpinone (G.P.Telemann), Livietta et Tracollo (G.B.Pergolessi), Odysseův návrat (J. Berg), Don Giovanni (G. Gazzanniga), Albert Herring (B. Britten), Vězněná na Špilberku (Jan Ladislav Dusík). V Moravském divadle Olomouc se podílel jakožto asistent režie na inscenacích oper Káťa Kabanová a Dvě vdovy. Asistoval také u inscenace představení MASS Leonarda Bernsteina na nádvoří Pražského hradu a muzikálu Jesus Christ Superstar od A. L. Webera. Samostatně režíroval ve slezském divadle Opava operu Lazebník Sevillský a operetu Na tý louce zelený. Své muzikálové herectví představil v pražských produkcích Jesus Christ Superstar (apoštol Ondřej) a Hair (Walter, Cloude), v brněnských West Side Story (Bourák), Babylon (Austrei), Legenda (Daniel) atd. Zkušenosti posbíral i v divadle se svébytnou poetikou - Radost Brno (Pohádka o Červené Karkulce a CvoXXstory jako herec; Kutululů z Beskyd dolů a Pohádka o Honzovi jako režisér a autor hudby). Pro Švandovo divadlo složil hudbu k div. hře Maškaráda (režie R. Lipus).

Přehlédnout však nelze skladatelské aktivity Tomáše Kočka. Se svým orchestrem je držitelem dvou cen Anděl za album roku, ale také první ceny z prestižního evropského festivalu folkové a etnické hudby Etnosphere 2002. Jeho akustická hudba kombinuje prvky folku, jazzu, etnické hudby a rocku. Písničkář Tomáš Kočko se do podvědomí širší veřejnosti uvedl recitálem, v němž představil zhudebněnou poesii básníka píšícího v dialektu beskydských horalů - Ladislava Nezdařila. Zpopularizoval a pro mnohé objevil beskydského barda, který své dílo zasvětil rodným horám, jejich obyvatelům, zvykům a slavným hrdinům tohoto kraje. Písně na básnické texty Ladislava Nezdařila tvoří podstatnou část Kočkova repertoáru. Druhou významnou částí Kočkova repertoáru je původní ohlasová tvorba inspirovaná zbojnickou tématikou, zvláště pověstmi a písněmi o Ondrášovi, legendárním hrdinovi beskydských hor. Repertoár doplňují osobité úpravy tradičních písní Moravy.

Na televizních obrazovkách se nejvíce zviditelnil díky pořadům Návraty k divočině a Divočina bez hranic, kde přivádí diváky do národních parků České a Slovenské republiky, Polska, Rakouska, Německa, Maďarska a Ukrajiny. Dostal tu dostatek prostoru k demonstraci svého muzikantského i moderátorského umění, ale také lásky k přírodě a cestování.


4.3.1972
Frýdek-Místek, Československo
Tomáš Kočko csfd

Někdo zvoníUlice bez menaKdyž dva dělají totéž, není to totéžDivočina bez hranicNávraty k divočiněPísnička o OndrášoviZpívání na farměTomáš Kočko & ORCHESTRBabylonŽivě na jedničceTa naše povaha českáTěšínské niebo - Cieszyňskie nebe


Aktualizace osobnostního profilu Tomáš Kočko: 25.4. 2024 05:38