Folco Lulli (1912 - 1970)


Folco Lulli patřil k výrazným osobnostem poválečné italské kinematografie, bohatou škálu příležitostí mu nabídl i francouzský film. Narodil se ve Florencii a pocházel z kulturně založené rodiny, jeho otec Gino Lulli se prosadil jako operní zpěvák a působil mimo jiné v milánské La Scale. Folcův mladší bratr Piero Lulli (1923-1991) byl později též hercem. Na uměleckou dráhu Folco Lulli původně nepomýšlel, ve třicátých letech bojoval v Etiopii, na niž si tehdy dělala nárok fašistická Itálie. Lulli byl přesvědčeným antifašistou a bojoval na straně Etiopanů, za druhé světové války se pak zapojil do italského partyzánského hnutí. Po vyzrazení byl internován v Německu, odkud se mu podařilo uprchnout a našel útočiště v Sovětském svazu. Do Itálie se vrátil v roce 1945.

Počátkem padesátých let začaly přicházet nabídky i ze zahraničí a Folco Lulli se jako filmový herec uplatnil v Německu a hlavně ve Francii. Zmínku si zaslouží především mezinárodně oceněný film režiséra H. G. Clouzota MZDA STRACHU (Le salaire de la peur, 1953), kde hrál jednu z hlavních rolí. Ve Francii pak natočil jednu z nejlepších verzí HRABĚTE MONTE CHRISTA (Le comte de Monte Cristo, 1955), kde hrál po boku Jeana Maraise. Objevil se také v Monicelliho koprodukčním historickém snímku VELKÁ VÁLKA (La grande guerra, 1959). Několikrát stál před kamerou se svým mladším bratrem, jedinkrát (a méně úspěšně) se pokusil i o filmovou režii (GENTE D′ONORE, 1967).

V průběhu šedesátých let pracoval Folco Lulli nadále střídavě v Itálii a Francii, zúčastnil se velkorysých kostýmních projektů, některých pořízených i v americké produkci (POD DESETI PRAPORY – Sotto dieci bandiere, 1959). Velkým úspěchem pro Lulliho byl Monicelliho film STALO SE V TURÍNĚ (I compagni, 1963), za nějž od Italského syndikátu filmových novinářů obdržel Stříbrnou stuhu za herecký výkon. Jen výjimečně se objevoval v komediálním žánru, vidět jsme jej mohli například jako prezidenta Novalese ve Funesově komedii GRAND RESTAURANT PANA SEPTIMA (Le Grand restaurant, 1966). Poslední velkou příležitost mu přineslo drama SEKERA (Baltagul, 1969) natočené ve spolupráci s Rumunskem.

Folco Lulli zemřel náhle následkem infarktu 23. května 1970 ve věku 57 let. Zůstalo po něm více než sto natočených filmů a pověst jednoho z nejlepších herců italské kinematografie poválečné éry.


3.7.1912
Florencie, Itálie
23.5.1970
Řím, Lazio, Itálie
Folco Lulli csfd

Tre nel milleL'Âne de ZigliaraEros e ThanatosMercanti di verginiSekeraTři muži na jednom koniZlatá vdovaAnche nel west c'era una volta DioSpara, Gringo, sparaGente d'onoreLe Vicomte règle ses comptesBrancaleonova armádaDer Mörder mit dem SeidenschalGrand restaurant pana SeptimaOperazione GoldmanTesta di rapaLa Fabuleuse aventure de Marco PoloUmorismo in neroF.B.I. operazione BaalbeckOltraggio al pudoreParias de la gloireD'Artagnan a tři mušketýřiDulcineaLe Signe de ZorroNejkratší denStalo se v TuríněAlibi per morire, UnLa FayetteLa Guerra continuaWa IslamahI tartariIl ratto delle sabineLa Regina dei tartariMasnadieri, ISpade senza bandieraEsther and the KingMarie des IslesPod deseti vlajkamiRégates de San Francisco, LesVacanze in ArgentinaDélit de fuiteLa Nuit des traquésLupi nell'abissoVe jménu ŘímaVelká válkaEl herejeItaliani sono matti, GliPezzo, capopezzo e capitanoPolikuschkaIo, CaterinaNebe v plamenechOeil pour oeilL'Homme et l'enfantLa risaiaLondra chiama Polo NordVšichni jsme důležitíFortune carréeStern von RioAcque amare


Aktualizace osobnostního profilu Folco Lulli: 15.3. 2024 23:13