Anthony Quayle (1913 - 1989)


"Někteří si stěžovali, že jsou produkce příliš barvité, jiní že těžkopádné, pro jiné byly příliš dlouhé a dalším se zase zdály pokrácené. Hlavní stížností, jak to tak vypadá, ale bylo, že se nemohli dostat dovnitř." (o hrách, které produkoval ve Stratford Memorial Theatre)

V letech 1948 - 1956 režíroval v Shakespeare Memorial Theatre a položil základy pro vznik Královské Shakespearovské společnosti. Jeho vlastní shakespearovské role zahrnují Falstaffa, Othella, Benedicka v “Mnoho povyku pro nic” a Aarona v “Titus Andronicus” vedle Sira Laurence Oliviera; hrál Mosca ve Ben Jonsonově alžbětinské komedii “Volpone” a objevil se také v současné divadelní tvorbě. V roce 1952 mu byl udělen velitelský titul Řádu Britského impéria (CBE). Založil také vlastní divadelní společnost “Compass”, pořádal turné a přiváděl tak k divadlu nové publikum.

Jeho první menší filmovou rolí byl italský parukář v PYGMALION (1938) s Leslie Howardem, následovaly role ve válečném snímku ICE-COLD IN ALEX (1958), TARZANOVO NEJVĚTŠÍ DOBRODRUŹSTVÍ (1959), hvězdně obsazená DĚLA Z NAVARONE (1961) a slavný LAWRENCE Z ARÁBIE (1962). Za vedlejší roli kardinála v dramatu TISÍC DNŮ S ANNOU (1969) byl nominován an Oskara. Často byl obsazován do postav decentních britských důstojníků, kterým díky vlastním zkušenostem propůjčoval jistý stupeň autenticity, který chyběl “civilním” hercům. Jedním z jeho nejlepších přátel byl herec Alec Guinness (MOST PŘES ŘEKU KWAI, STAR WARS, DOKTOR ŽIVAGO), kterého znal z Old Vic a se kterým si také zahrál v několika filmech, mj. právě v ”Lawrencovi”.

Broadwayský debut přišel v “The Country Wife” v roce 1936. O dvacet let později byl nominován na divadelní cenu Tony za drama “Tamburlaine the Great”. Pozitivní kritiky i cenu Dramatické sekce (Drama Desk Award) pro mimobroadwayskou produkci obdržel za své předvedení ve velmi úspěšné hře Anthonyho Shaffera “Sleuth” . Z televizní tvorby připomeňme “Armchair Theatre” a díl s názvem “The Scent of Fear” (1959), titulní roli Adama Strangea v dramatické sérii “Strange Report” (1969 - 1970) a francouzského generála Villerse v televizní adaptaci KDO JE BOURNE ? / AGENT BEZE JMÉNA (1988) s Richardem Chamberlainem. Namluvil také uznávaný dokumentární seriál o letectví “Reaching for the Skies”.


7.9.1913
Ainsdale, Sefton, England, Velká Británie
20.10.1989
Londýn, England, Velká Británie
Anthony Quayle csfd

Král větruBusterLa leggenda del santo bevitoreMagdaleneThe Key to RebeccaThe MiracleLaceOedipus at ColonusThe Testament of JohnDial M for MurderThe First Part of King Henry the Fourth, with the Life and Death of Henry Surnamed HotspurThe Second Part of King Henry the Fourth, Containing His Death and the Coronation of King Henry the FiftVražda na úrovniIce AgeHolocaust 2000Jednadvacet hodin v MnichověOrel přistáváStory of David, TheDatlové semínkoMojžíšNadějné vyhlídkyBequest to the NationDetektiv Jarrett zasahujeVšechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat)Destiny of a SpyMackennovo zlatoRed PeppersTisíc dnů s AnnouA Case of LibelBefore Winter ComesNepochopenýWaste PlacesBarefoot in AthensMáky jsou také květyMiss HanagoOperace CrossbowStudie strachuEast of SudanPád říše římskéH.M.S. DefiantLawrence z ArábieDěla z NavaroneReason for Staying, ARose Affair, TheThe ChallengeSerious ChargeTarzanovo největší  dobrodružstvíIce-Cold in AlexThe Man Who Wouldn't TalkNo Time for TearsWoman in a Dressing GownBitva u La PlataNepravý mužMerry Wives of Windsor, TheOh... Rosalinda!!HamletSarabanda smrtiPygmalionMoscow NightsConfessional


Aktualizace osobnostního profilu Anthony Quayle: 31.10. 2023 21:32