Robert Walker (1918 - 1951)   † 32 let


Robert Walker se narodil v Salt Lake City roku 1918 jako nejmladší ze čtyř synů. Jeho otec byl redaktorem místních novin. Rodiče se rozvedli, když byl Robert malý, což ho velmi poznamenalo – jako dítě trpěl depresemi a úzkostmi, což se projevovalo zvýšenou agresivitou. Kvůli tomu byl několikrát vyloučen ze školy. Řešení, jak zvládnout přemíru energie, našel v herectví. Studoval sice na vojenské a námořní akademii v San Diegu, ale v rámci školy se realizovala divadelní představení, v nichž Robert exceloval. Díky bohaté tetičce, která ho podporovala, mohl svůj herecký talent rozvíjet na Akademii divadelního umění v New Yorku. Zde také potkal svou osudovou ženu.

Oba manželé podepsali smlouvy, které jim přinesly první velké role. Robert se objevil v jedné z hlavních rolí ve válečném snímku BATAAN. Zahrál si i v životopisném filmu MADAME CURIE, zde mu ale role příliš neseděla. O poznání lépe dopadla komedie SEE HERE, PRIVATE HARGROVE o mladém reportérovi, odvedeném do armády a také úspěšný film o válečných letcích TŘICET VTEŘIN NAD TOKIEM. Walker získal sedmiletou smlouvu se studiem MGM, zaručující mu vyšší výdělky. Mezitím se ale jeho žena definitivně rozhodla Roberta opustit kvůli Selznickovi. Herce to naprosto zničilo a začal pít. V dalším snímku, v dramatu KDYŽ JSI ODEŠEL, hrál právě po bohu své bývalé ženy (ta byla za tuto roli nominována na Oscara).

V roce 1945 se dvojice rozvedla a Robertova kariéra dále úspěšně pokračovala – natočil romantické drama HODINY s Judy Garland nebo životopisné drama SONG OF LOVE, kde si zahrál po bohu Katherine Hepburn. V osobním životě se mu ale příliš nedařilo, uzavřel další manželství s Barbarou, dcerou režiséra Johna Forda. Vydrželo ale pouhých šest týdnů.

Když se v roce 1949 Jeniifer provdala za Selznicka, Robert byl už v sanatoriu. Po propuštění mu Alfred Hitchcock svěřil roli psychopata v CIZINCÍCH VE VLAKU. Robert měl roztočený další film, MY SON JOHN, když ale přišel osudný den – 28. srpen 1951. Walker se nacházel ve špatném psychickém stavu a přivolaný lékař dal Robertovi barbiturát, což ale v kombinaci s alkoholem vyvolalo alergickou reakci a následně smrt. Robert Walker zemřel ve věku necelých 33 let.


13.10.1918
Salt Lake City, Utah, USA
28.8.1951
Los Angeles, California, USA
Robert Walker csfd

Můj syn JohnCizinci ve vlakuVengeance ValleyPlease Believe MeThe Skipper Surprised His WifeMy Own True LoveOne Touch of VenusMoře trávySong of LoveThe Beginning or the EndTill the Clouds Roll byHer Highness and the BellboyHodinyThe Sailor Takes a WifeWhat Next, Corporal Hargrove?Když jsi odešelSee Here, Private HargroveTřicet vteřin nad TokiemBataanMadam CurieI'll Sell My LifeThe Lone Wolf StrikesDancing Co-EdLet Us LiveThese Glamour GirlsWinter CarnivalThe Secret of Treasure IslandCuster's Last StandTwo-Fisted GentlemanLoving HighsmithMy Name Is Alfred Hitchcock78/52Twenty Years After


Aktualizace osobnostního profilu Robert Walker: 19.4. 2024 14:27