Jean-Louis Richard (1927 - 2012)


První manžel slavné Jeanne Moreau, oscarová nominace za scénář, desítky filmových a divadelních rolí, i takto v bodech se dá pojmout biografie francouzského herce Jeana-Louise Richarda. Pochází z Paříže, kde také vystudoval herectví na Národní konzervatoři dramatického umění a divadlo začal hrát pod vedením slavného Louise Jouveta. Hned do počátku jeho profesionální dráhy spadá také jeho manželství s Jeanne Moreau. Dva začínající a ještě neznámí herci se seznámili v roce 1948. Když Jeanne Moreau otěhotněla, byla rozhodnuta vychovávat dítě sama jako svobodná matka, nátlak okolí ji ale donutil ke sňatku (vzali se v dubnu 1949, syn se jim narodil v září téhož roku). Manželství ale nevydrželo a skončilo rozvodem již v roce 1951.

V sedmdesátých letech se Jean-Louis Richard před kamerou nevyskytoval vůbec, psal ale opět scénáře a za další společnou práci s Françoisem Truffautem na filmu AMERICKÁ NOC (La nuit américaine, 1972) byl nominován na Oscara. Svůj návrat k herecké profesi spojil s poměrně výraznými vedlejšími rolemi ve filmech J. P. Belmonda (PROFESIONÁL – Le professionnel, 1980; DOBRODRUH - Le marginal, 1983), velké role hrál i po boku Alaina Delona (ŠOK – Le choc, 1982; SWANNOVA LÁSKA – Un amour de Swann, 1984), znovu se objevoval také v Truffautových filmech.

Následující roky přinesly Richardovi četnější spolupráci s televizí, kde účinkoval v různých žánrech, mimo jiné seriálech (BÍDNÍCI – Les Misérables, 2000). Ve filmu jsme jej mohli vidět opět po boku Belmonda (NEZNÁMÝ V DOMĚ - L′inconnu dans la maison, 1992), velkou postavu otce hlavního hrdiny hrál v dramatu NEZAPOMEŇ, ŽE BRZO ZEMŘEŠ (N′oublié pas que tu vas mourir, 1995). Zatím naposledy hrál ve filmu SATÁNEK (Mauvais esprit, 2003), od té doby se vzhledem k pokročilému věku dalším aktivitám vyhýbá. Na jevišti ztvárnil poslední roli v Molièrově Donu Juanovi v roce 2000 v Théâtre Odéon.


17.5.1927
Paříž, Île de France, Francie
3.6.2012
Paříž, Île de France, Francie
Jean-Louis Richard csfd

Mister V.SatánekVie nue, LaAdolpheAgathe et le grand magasinHladováProfesorPeau d'homme coeur de bêteBob le magnifiqueCantique de la racailleLa Grande BékéÉcole de la chair, L'Lucie AubracováMariannePost coïtum animal tristePrix de l'espoir, LePáni, nebo kluci?Stabat materFiestaL'année JulietteNezapomeň, že zemřešVacances de l'inspecteur Lester, LesVolavkaDes enfants dans les arbresGrosse fatigueHomme empaillé, L'Jeanne la Pucelle I - Les bataillesJeanne la Pucelle II - Les prisonsRapt à créditHaute tension - Adieu marinPorte du ciel, LaSpadli z nebeHlídkaHonorin et la LoreleïNeznámý v doměNuit de l'océan, LaAoûtDeux Fragonard, LesNěkolik dní se mnouHôtel de FranceLa Femme secrèteLe tueur tristePevnost SaganneSwannova láskaDobrodruhKonečně neděle!Život je románČetník a četniceŠokProfesionálPoslední metroMiluji tě, miluji těHebká kůžeJules a JimMe faire ça à moiNapoleonU konce s dechemLe mal de MarieBídníci


Aktualizace osobnostního profilu Jean-Louis Richard: 11.11. 2023 21:47