Stanislav Oubram (1939 - 2016)


Stanislav Oubram se v oblasti divadla pohybuje již několik desetiletí v několika profesích, kromě herecké práce je též režisérem, dramatikem a spisovatelem, jeho spolupráce s filmem a televizí má však v jeho aktivitách jen mizivý význam. Stanislav Oubram pochází z Prahy a herectví studoval soukromě u významných hereček Růženy Naskové a Anny Suchánkové, ve dvaadvaceti letech získal první profesionální angažmá v Beskydském divadle v Novém Jičíně, kde setrval dvě sezóny (1961-1963). Tehdy také poprvé stál před filmovou kamerou a jako německý pohraničník se mihnul v československo-německém dětském filmu UPRCHLÍK (1961).

V roce 1980 přešel Stanislav Oubram do Městských divadel pražských a zde setrval třináct let (1980-1993). Příslušnost k pražským scénám mu po letech přinesla i nové nabídky před kamerou. Početnější účast ve filmu zahájil epizodní postavou otce jednoho z dětských hrdinů filmu MUŽ PŘES PALUBU (1980), vedle několika dalších snímků si jej můžeme povšimnout jako poddůstojníka v pohádce S ČERTY NEJSOU ŽERTY (1984). Mimoto spolupracoval s televizí, hrál v seriálech (MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, 1982), bakalářských příbězích, zatím naposledy se před kamerou objevil v televizní kriminálce AGENTURA PUZZLE: POHŘEB (2004).

V současnosti působí Stanislav Oubram znovu v Mostě, kam se vrátil v roce 1993. Kromě toho ale spolupracuje s dalšími scénami v severních Čechách, například s Činoherním studiem v Ústí nad Labem nebo Divadlem F. X. Šaldy v Liberci, jeho aktivity ale zasahují i do dalších regionů (divadla v Plzni nebo Kladně, znovu také Praha, například Činoherní klub). Jako autor dramatických úprav obrátil Oubram svou pozornost především k pohádkové tvorbě Boženy Němcové nebo K. J. Erbena, několik pohádek určených pro jevištní prezentaci také sám napsal. Pro divadlo upravil slavnou literární předlohu Kapitán Fracasse, jako režisér realizuje též čtená literární pásma nebo večery s poezií. Výraznou položku v jeho tvorbě tvoří práce pro rozhlas, s nadšením se věnuje i režisérské práci v amatérských souborech (Spolek divadelních ochotníků ve Slaném).

Stanislav Oubram je ženatý, jeho manželkou je divadelní herečka Zoja Oubramová-Pistoriusová (*1953).


6.2.1939
Praha, Československo
14.2.2016
Most, Most, Ústecký kraj, Česko
Stanislav Oubram csfd

S čerty nejsou žertyZáchvěv strachuMuž přes palubuRadost až do ránaVýslech v HavaněUprchlíkRaplAgentura PuzzleMalý pitaval z velkého městaPerlyČo sa stalo v malom kine


Aktualizace osobnostního profilu Stanislav Oubram: 29.10. 2023 08:57