Gordon Jackson (1923 - 1990)


Gordon Cameron Jackson se narodil ve skotském Glasgow jako nejmladší z pěti dětí. Otec byl učitelem kreslení. Gordon vystudoval střední školu Hillhead High School a už v mladém věku se objevoval v jednom rozhlasovém pořadu stanice BBC určeného dětem (tzv. “Children's Hour”). V patnácti nechal školy a stal se projektantem u Rolls-Royce. Jeho filmová kariéra se datuje od roku 1942, kdy producenti z Ealing Studios hledali mladého Skota do THE FOREMAN WENT TO FRANCE (1942) a on byl do role vybrán. Vrátil se poté k “Royceům”, ale byl znovu osloven filmaři a tak se rozhodl, že se bude věnovat herectví. Brzy se objevil v dalších filmech studia, jako bylo dobrodružné drama SAN DEMETRIO, LONDON (1943), drama SRDCE V ZAJETÍ (1946) a EUREKA STOCKADE (1949) a komedie WHISKY GALORE! (1949). V raných letech svojí kariéry působil na divadlech v Glasgow, Worthingu a Perthu.

Ačkoli mu nikdy nebyly souzeny hvězdné role, točil prakticky neustále. Jeho přítelem byl například herec Sir Alec Guiness, u něhož si vydobyl značný respekt. Diváci ho ale opravdu „objevili“ až díky roli přísného skotského komorníka Hudsona v šedesáti dílech velmi populárního víkendového seriálu “Upstairs, Downstairs” (1971 – 1975). V roce 1976 za tuto roli (díl "The Beastly Hun") získal cenu Emmy za “vyjímečný výkon ve vedejší roli”. Seriál ukazoval život v jednom panském domě počátkem 20. století a dnes už je považován za klasiku. V roce 1974 byl oceněn titulem Britský herec roku a v roce 1979 jmenován Důstojníkem Řádu britského impéria (OBE). V roce 1972 byl po boku Bette Davisové obsazen do thrilleru MADAM SIN.

Jeho další velká – a nejspíše nejznámější – televizní role přišla v roce 1977 v akčním krimiseriálu “Profesionálové” s Lewisem Collinsem a Martinem Shawem. Šéfa speciální vládní jednotky, George Cowleyho, ztvárnil ve všech 57 epizodách, než byl tento i u nás velmi populární seriál v roce 1983 ukončen (natáčet se přestalo už o dva roky dříve, v seriálu se mimojiné objevili i Pierce Brosnan a David Suchet a zajímavostí je, že v Americe se neujal, jelikož tamním televizním bosům připadal příliš „násilný“). Fanoušky seriálu byla i britská královská rodina – odtud již zmíněný důstojnický titul. V roce 1981 hrál Noela Strachana v australském romanticko-válečném seriále “A Town Like Alice” a získal za něj cenu Logie, což je australská obdoba televizní ceny Emmy. V mysteriózním thrilleru DOTEK MEDUSY (1978) s R. Burtonem a L. Venturou si zahrál Doktora Johnsona.

Po “A Town Like Alice” a “Profesionálech” pokračoval Gordon Jackson úlohami v seriálech “Hart to Hart” (1983), “Shaka Zulu” (1986 – v roce 1987 pak film stejného jména) a “Campion” (1989) a filmech THE SHOOTING PARTY (1985) a THE WHISTLE BLOWER (1986). V letech 1985 až 1986 uváděl na Novém Zélandě dva odpolední pořady o vaření: “Fresh and Fancy Fare” a jeho nástupce “Country Fare”. Jeho poslední rolí byla ta v mysteriózním televizním dramatu EFFIE´S BURNING (uvedeno až po jeho smrti v roce 1990). V roce 1989 mu byla zjištěna rakovina kostí, zemřel následujícího roku v lednu, ve věku 66 let v Londýně a jeho tělo bylo zpopelněno v Golders Green krematoriu. Se svojí ženou Ronou strávili téměř čtyřicet let.


19.12.1923
Glasgow, Scotland, Velká Británie
15.1.1990
Londýn, England, Velká Británie
Gordon Jackson csfd

The Winslow BoyDáma a zbojníkGunpowderMůj bratr TomStudená válkaThe Shooting PartyMaska smrtiAn Audience with Mel BrooksLast Giraffe, TheDotek MedúzyGolden RendezvousSpectreSonntagsgeschichtenRuská ruletaMadam SinÚnosRainScroogeBěž si a dováděj!HamletNejlepší léta slečny Jean BrodieovéOn the RunTajemství runWind Versus PolygamyDanger RouteGreat Scot!Noc generálůStatečný princ donegalskýTrojitý křížVelký žalAgent Palmer: Případ IpcressBáječní muži na létajících strojíchDaylight RobberyDlouhé lodi VikingůBergonzi Hand, TheVelký útěkVzpoura na BountyGreyfriars Bobby: The True Story of a DogCone of SilenceMelodie slávySnowballTwo Wives at One WeddingDevil's BaitNavy Lark, ThePrice of Silence, TheSchůzka naslepoThe Bridal PathYesterday's EnemyBlind SpotRockets Galore!Three Crooked MenAbandon Ship!Black IceLet's Be HappyMan in the ShadowProdané životyBlonde BaitDítě  a bitevní loďNámořníku, pozor!Pacific Destiny


Aktualizace osobnostního profilu Gordon Jackson: 30.10. 2023 16:38