Margaret Rutherford (1892 - 1972)


Margaret Rutherford se narodila 11. května roku 1892 v londýnském předměstí Balham jako jediné dítě manželů Williama a Florence Rutherford Benn. Byla sestřenicí dobře známého britského politika Tonyho Benna. Její otec po mnoho let trpěl vážnou duševní chorobou. V roce 1883 ubil k smrti svého vlastního otce – tedy Margaretina dědečka. Jeho brutální čin byl potrestán tím, že byl po zbytek života hospitalizován v léčebně v Broadmooru.

Velký úspěch přinesla Margaret i filmová adaptace slavné anglické veselohry Oscara Wilda JAK JE DŮLEŽITÉ MÍTI FILIPA (1952), která je hereckým koncertem situační komiky. Další skvělá příležitost k uplatnění komediálního talentu se dostavila v roce 1957 díky vynikající komedii NEJMENŠÍ KINO NA SVĚTĚ.

Margaret Rutherford však nevynikala pouze v komediálním žánru. V roce 1951 se objevila v malé roli dramatu KOUZELNÁ SKŘÍŇKA, naopak o rok později na ni čekala výraznější role v dramatu CASTLE IN THE AIR. Větší popularity si jí dostalo díky postavě slečně Jane Marplové, kterou vytvořila „královna zločinu“ Agatha Christie ve svých detektivních románech. Sama autorka Margaret Rutherford velmi uznávala, ale pro roli subtilní sl. Marplové jí nepřipadala jako ta pravá. Navíc i samotnou herečku museli filmaři dlouho přemlouvat, aby hrála hlavní roli ve filmu, ve které dojde k vraždě. Kritici však nakonec její výkon ve snímku TO JE VRAŽDA, ŘEKLA (1961) ocenili za kvalitní a zdařilý. V roli slečny Marplové se objevila ještě celkem třikrát. Když o dva roky později Margaret Rutherford nahradila ve filmu MURDER AT THE GALLOP podle románu „After the Funeral“ Hercula Poirota, Agatha Christie už zájmem filmařů o její dílo tak potěšena nebyla.

Po divácky úspěšné filmové adaptaci románu Smrt staré posluhovačky MURDER MOST FOUL (1964) si tvůrci dovolili opravdu dost. Natočili totiž film s Margaret Rutherford v roli slečny Marplové MURDER AHOY (1964), který nebyl adaptací žádné knihy A. Christie, ale pouze původním dílem scenáristů.


11.5.1892
Balham, Londýn, England, Velká Británie
22.5.1972
Chalfont St. Peter, Buckinghamshire, England, Velká Británie
Margaret Rutherford csfd

ArabellaHraběnka z HongkonguWacky World of Mother GooseFalstaffStately Ghosts of England, TheThe Alphabet MurdersMurder AhoyMurder Most FoulMurder at the GallopMyš na měsíciVlivní lidéOn the DoubleTo je vražda, řeklaI'm All Right JackNoble Spaniard, TheKapička štěstíNejmenší kino na světěAn Alligator Named DaisyAunt ClaraMad About MenThe Runaway BusNevinní v PařížiTrouble in StoreCastle in the AirCurtain UpJak je důležité míti FilipaMiss Robin HoodKouzelná skříňkaHer Favourite HusbandNejšťastnější dny v životěPas do PimlicaQuel bandito sono ioMirandaMeet Me at DawnWhile the Sun ShinesThe Importance of Being EarnestRozmarný duchAnglicky snadno a rychleThe Demi-ParadiseYellow CanaryQuiet WeddingSpring MeetingBeauty and the BargeBig FellaCatch As Catch CanMissing, Believed MarriedTalk of the DevilDusty ErmineDie wahre Miss Marple - Der kuriose Fall Margaret RutherfordThe Story of JackanoryTo See Such FunThe 36th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Margaret Rutherford: 19.11. 2023 19:49